poniedziałek, 16 lutego 2015

Kanapka z gotowaną piersią kurczaka, mango i salsą z pomidorów i imbiru




W tej kanapce smaki łączą się ze sobą w sposób prawdziwie uzależniający! Słodkie mango, delikatna, gotowana pierś kurczaka, wyrazista salsa z imbirem, a do tego odrobina prostego i aromatycznego sosu majonezowego z curry - smakowe szaleństwo! Podzielam ten zachwyt Janka Paszkowskiego, finalisty programu Master Chef, który zamieścił ten przepis w swojej książce "Kuchnia z pasją" - nota bene interesującej pozycji, zawierającej sporo łatwych (co ważne) i szybkich, a przy tym ciekawych przepisów. Poniżej podaję nieco zmienione proporcje, bo podane w książce nieco mi się nie zgadzały; prawdą jest jednak to, że proporcje i tak są umowne - zależy jak bogatą kanapkę zrobisz. Jako, że mamy zimę i brak jest aromatycznych malinowych pomidorów, użyłam w zamian przecieru pomidorowego z kartonu, takiego bez żadnych dodatków.

Kanapki nie muszą by nudne, a ta jest tego najlepszym przykładem. Zrób ją sobie, tym bardziej, że wszystkie składniki są raczej łatwo dostępne.

Kanapka z gotowaną piersią kurczaka, mango i salsą z pomidorów i imbiru

Składniki na ok. 4-5 długich kanapek:

  • 1 bardzo duża lub półtorej mniejszej piersi z kurczaka
  • 5 długich kromek chleba np. słowiańskiego albo bułek paluchów
  • 1/2 dojrzałego mango
  • salsa z pomidorów i imbiru (przepis niżej) - po 2-3 łyżki na kromkę
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek dużej czerwonej papryki (1/2-3/4 papryki)
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka listków świeżej kolendry ew. natki pietruszki
  • opcjonalnie: sól i pieprz
  • opcjonalnie: ostra marynowana papryczka

salsa z pomidorów:
  • 1 duży pomidor malinowy lub "gargamel" bez skóry (użyłam 3/4 szklanki przecieru pomidorowego z kartonu)
  • kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru długości 1,5 cm
  • 1 łyżka dobrego ketchupu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:

Piersi z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą (tylko taką ilością, która je zakryje). Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Składniki salsy zmiksować na gładką masę.

Przygotować majonez z curry, który jest wspaniałym dodatkiem do kanapki. W tym celu wymieszać majonez, przyprawę curry, dodać odrobinę soku z cytryny. Ewentualnie można dodać odrobinę soli i pieprzu.

Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w paski. Obrane mango pokroić w plasterki; obraną czerwoną cebulę pokroić w półtalarki.

Każdą z kromek posmarować salsą z pomidorów, ułożyć pozostałe składniki, udekorować majonezem z curry (mniej niż łyżeczka na porcję) i koniecznie posypać natką kolendry lub pietruszki. Gotowe. Teraz już tylko weź kanapkę do ręki i zatrać się w przyjemności jedzenia.


Bądź towarzyski, podziel się!


6 komentarzy:

  1. Super. Warto zrobic, kiedy juz beda dobre pomidory.
    Ja juz kiedys pisalam gdzies na FB, ze ksiazka Janka Paszkowkiego jest jedyna z posrod uczestnikow MC, ktora przypadla mi do gustu w calosci. Jedyna, jaka chcialabym miec na polce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będą dobre pomidory, może nie być dobrego mango :( Chociaż teraz to pewnie są przez okrągły rok dzięki dyskontom.

      Widziałam gdzieś recenzję książki, że warto ją mieć, może nawet u Ciebie.

      Po przejrzeniu tej książki w księgarni wiedziałam, że muszę przetestować kilka przepisów.

      Thiesso, gotowałaś może pierś z kurczaka aż 40 minut, jak Janek pisze? Moja była już gotowa po 15 minutach.

      P.S. Kupiłam w taniej książce za 17 zł.

      Usuń
    2. Ja piersi z kurczaka gotuje zazwyczaj ok 20 minut i mysle, ze jest OK.

      Usuń
  2. Prze-py-szne!!! Zajadam się tym przez weekend.

    Anka

    OdpowiedzUsuń