Ten ryż był świetnym dodatkiem do pieczonej rwanej wołowiny po kubańsku, ropa vieja (spróbuj jej, na pewno nie pożałujesz!). Taki obiad od razu powoduje, że chce Ci się tańczyć salsę i pić mojito :)
Ryż i czarna fasolka tworzą razem, z dodatkiem warzyw i przypraw, tworzą aromatyczne, sycące danie, bogate w błonnik, proteiny i antyoksydanty, przy tym wegańskie. Jest sycące dzięki fasolce. Można jeść tylko z sałatką, albo do pieczonej wołowiny, steka albo pieczonego kurczaka.
Czarną fasolkę kupiłam w wersji suszonej, w jednym z supermarketów. Moczy się ją na całą noc w dużej ilości wody, a potem gotuje 2-3 godziny, aż będzie miękka; soli pod koniec gotowania.
Czarnej fasoli w puszcze w ogóle nie widziałam w sklepie. Do dania możesz użyć fasoli czerwonej, używa się jej zamiennie, i to bez wielkiej różnicy w smaku.
Uwaga, przepis zakłada, że użyjesz albo płynu z puszki, albo wody z gotowania fasolki. Dzięki temu danie będzie wilgotne. Ja dodatkowo dodałam sosu pozostałego z tej pieczonej wołowiny, którego dodatek był potrzebny zwłaszcza przy odgrzewaniu ryżu - zdążył on bowiem już wchłonąć cały płyn. Przepis pochodzi ze strony skinnytaste, z drobnymi modyfikacjami.
Ryż po kubańsku z fasolą - Arroz Congri (Cuban Rice and Black Beans)
Składniki: [5 porcji, 1 porcja ok. 260 kcal]
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej (wraz z płynem) albo 1-1,5 szklanki gotowanej fasolki
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)*
- 1 liść laurowy
- szczypta oregano
- sól i pieprz do smaku
- natka kolendry do posypania (jeśli mamy)
* do kupienia w wielu sklepach spożywczych, dostępny zazwyczaj w wersji niemielonej
Wykonanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany czosnek drobno posiekać albo wycisnąć przez praskę.
Na dużej, szerokiej i wysokiej patelni albo w szerokim garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, papryki, czosnek i podgrzewać do miękkości, około 4-5 minut.
Dodać szklankę surowego ryżu, fasolkę wraz z płynem w puszki, wodę, kmin rzymski, liść laurowy i oregano, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie większość płynu, a ten wystaje nieco ponad jego poziom.
Garnek wstawić na minimalny ogień, przykryć i gotować dalej, aż ryż będzie miękki (ale pozostanie jędrny i nierozgotowany). Czas gotowania - do 20 minut (czas gotowania jest orientacyjny). Po wyłączeniu gazu, pozostawić ryż pod pokrywką na 5 minut. Podczas gotowania, w razie potrzeby można dodać więcej wody, a jeśli mamy - płynu z gotowania fasolki lub sosu pozostałego z pieczenia tego mięsa. Tak samo więcej płynu będzie potrzebne, jeśli ryż będziemy odgrzewać.
Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką kolendry.
PODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? POLUB GO LUB UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYM
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
super danie!
OdpowiedzUsuńryz po kubansku znam od podszewki i czesto jadam bo moj maz jest kubanczykiem.. na kubie tez jadłam nie zliczona ilosc razy.. najlepszy w wydaniu kilku kubanczykó kórych znam ( w tym meza)... pamietam ,ze jak przyjechal do Polski i chciałam mu zrobic przyjemnosc kupiłam mu czarna fasole i .... brązowy ryż.. ;p zeby mógł zrobic to danie ;) wtedy jeszcze nie wiedzialam jak sie je robi ;)))
OdpowiedzUsuńMoże podasz swój przepis? Z przyjemnością go poznam, tym bardziej od osoby, która zna przepis od podszewki.
UsuńNina. w tym roku z przyjaciółmi kubanskimi wydajemy ksiazke kucharską kubanska.. tam bedzie przepis :)
UsuńZrobiłam i wyszło pysznie! Miałam w domu kolby kukurydzy, więc ugotowałam i świetnie się razem skomponowało :)
OdpowiedzUsuń