niedziela, 7 grudnia 2014

Śledzie z piernikiem i orzechami




Jedne z ciekawszych i ulubionych przepisów na śledzie. 

Śledzie po polsku z piernikiem, miodem i orzechami włoskimi - najlepiej samodzielnie łuskanymi. Połączenie ciekawe, słodko-ostro-słone, chociaż przede wszystkim słodkie. Raz robiłam z posiekanym rozmarynem, innym razem bez, jeśli nie mamy, można pominąć.

Jedna rada odnośnie moczenia śledzi od Agaty Wojdy (z której przepisów na śledzie jeszcze może uda mi się skorzystać w tym roku), świetnej kobiety-szef kuchni: "Nie przesadźcie ze zbyt długim namaczaniem śledzi, bo rozmiękną i zgubią swoją zwartość i smak. Zmieniana woda niech zawsze będzie lodowato zimna, a śledzie niech się odsalają w temperaturze lodówki." (cyt. za "Kukbukiem".

Poniższy przepis na śledzie z piernikiem pochodzi z blogu pistachio-lo

Śledzie z piernikiem i orzechami włoskimi

Składniki:
  • 4 - 6 płatów solonych śledzi (nie z oleju)
zalewa do śledzi

  • 1 szklanka (250 ml) oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku np. rzepakowego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • laska cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
dodatkowo, na posypkę:
  • 125 g wysuszonego piernika albo pierniczków katarzynek (bez lukru, czekolady i nadzienia)*
  • 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (można pominąć)
  • 1/2 - 1 łyżka startego imbiru
* pierniczki wystarczy położyć na ciepłym kaloryferze na dobę, a wyschną na wiór i będą idealne do starcia na tarce lub zmielenia w malakserze

Wykonanie:

Filety wymoczyć w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniać wodę 2-3 razy i koniecznie trzymać je w lodówce.

Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać przestudzoną zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni.

Po tym czasie przygotować posypkę: piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód**, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy i wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.

**to ważne by go podgrzać; raz tego nie zrobiłam i zmieniło to smak posypki na minus



Podziel się przepisem!


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze:

  1. A to ci niespodzianka :D ciekawe połączenie i zapewne bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, zastanawiałam się nawet przed Świętami, czy podobnych nie zrobić - może za rok :). Dziękuję za udział w Korzennym (z poślizgiem, przed podsumowaniem zaglądam do postów, do których wcześniej mi się nie udało...).

    OdpowiedzUsuń