niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasto piernikowe na guinnessie




Aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem irlandzkiego piwa guinness. Przyjemnie chrupiące z zewnątrz, w środku wilgotne, "mięsiste". Pyszne! Ciasto jest słodkie, więc moim zdaniem nie potrzebuje już ani polewy ani lukru; warto je serwować wraz z gorzką kawą bądź herbatą.

Melasę ostatnio można kupić w jednym z popularnych dyskontów. Gdy zdobędziecie wszystkie składniki, warto się pokusić o to ciasto!

Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu bayaderki, nieco go modyfikując. W oryginale ciasto piecze się w formie do babki o pojemności około 2 litrów przez około godzinę w stałej temperaturze 140 st. C i podaje z karmelem.

Ciasto piernikowe na guinnessie

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 ml syropu złocistego (golden syrup)
  • 100 ml piwa guinness
  • 175 g czekolady, min. 70 % kakao
  • 80 g melasy
  • 140 g ciemnego cukru muscovado
  • 3 jajka
  • niewielka szczypta soli
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki (45 ml) przyprawy do piernika dobrej jakości, bez mąki i cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

Wykonanie:

Do większego garnka włożyć połamaną w kosteczkę czekoladę, melasę, cukier muscovado, masło pokrojone na kawałki i syrop.

Garnek umieścić nad średnim płomieniem. Podgrzewać składniki mieszając od czasu do czasu. Składniki powinny się rozpuścić po kilku minutach, ale nie gotować. Kilka minut studzić, wlać piwo, dodać obrany ze skórki i starty na drobnych oczkach na tarce świeży imbir, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać i odstawić garnek do lekkiego wystudzenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami - cynamonem i przyprawą do piernika. Odstawić.

Jajka wbić do miski, połączyć z maleńką szczyptą soli i ubić mikserem do puszystości, około 5 minut. Dobrze ubite jajka zwiększą swą objętość i będą miały jasny kolor.

Do masy jajecznej wsypać mąkę połączoną z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wlać powoli lekko przestudzoną masę z garnka. Wymieszać składniki łopatką do połączenia.

Okrągłą formę (tortownicę) o średnicy ok. 21 cm natłuścić masłem, całość lekko wysypać mąką, nadmiar mąki strząsnąć. Do formy wlać masę.

Piec ciasto w temperaturze 140 stopni C przez około godzinę, do tzw. ''suchego patyczka'', ale możesz też piec je trzy kwadranse w temperaturze 140 st. C, a następnie podczas pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 st. C (szybkie nagrzewanie zajmie 2-3 minuty) i piec około 15 minut w wyższej temperaturze, do suchego patyczka (ja wybrałam ten drugi wariant).

Ciasto po upieczeniu wystudzić całkowicie przed krojeniem, musi się zestalić, inaczej będzie się nadmiernie kruszyć. Najlepiej kroić po kilku godzinach.







Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

3 komentarze:

  1. Wygląda jakby był np. z marchewką :) jednak piwo w wypiekach nie do końca nas przekonuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze sobie myślę, że żal Guinessa do wypieków, ale może przy 100ml ręka by mi nie zadrżała... ;)

    OdpowiedzUsuń