Dziś przepis z kuchni polskiej codziennej, przygotowany na podstawie: "Mojej kuchni polskiej" Mateusza Gesslera. Delikatna wątróbka (dzięki moczeniu w mleku) z dodatkami, jestem jej wielką fanką. Miłośnicy (lub choćby osoby tolerujące) wątróbki powinni docenić smak tego dania. Wątróbkę moczy się przez kilka godzin, ale jeśli ten proces rozpoczniesz przed pracą, masz obiad w mig.
Wątróbka drobiowa z papryką
Składniki [na 3-4 porcje]:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki wody
- klarowane masło - 1-2 łyżki
- mąka pszenna
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wątróbki oczyścić z błon i nieładnych fragmentów, wypłukać kilka razy w wodzie. Zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, ale można na dłużej, np. zalać przez pracą, by mieć je gotowe do smażenia od razu po powrocie.
Po tym czasie wyjąć je, pokroić w mniejsze kawałki. Na talerz wysypać kilka łyżek mąki. Obtoczyć w niej wątróbki.
Na szerokiej patelni rozgrzać klarowane masło i zrumienić na nim pokrojoną w paski cebulę. Dodać wątróbki, smażyć krótko, następnie posolić i dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Powstanie sos. Smażyć aż do czasu gdy wątróbka będzie miękka, ale nie surowa w środku, papryka może być al dente - według uznania. Całość doprawić solą i pieprzem.j
Można podawać np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką/burakami na ciepło.
0 komentarze
Prześlij komentarz