Znalazłam! Ciasto dla tych na diecie i dbających o linię. Szczerze powiedziawszy, to byłam zaskoczona, że ciasto bez cukru może być smaczne. To dzięki orzechowej nucie uzyskanej dzięki kaszy gryczanej i samych orzechów laskowych. Chciałam przygotować ciasto zdrowe, ale które mnie nie rozczaruje i będzie smakować jak prawdziwe ciasto, a nie jak jego słaba imitacja.
Na wierzch można dać dowolne owoce, ale ja gorąco polecam połączenie śliwek z jakimiś miękkimi owocami, które dadzą trochę soku i wilgoci, na przykład malinami, jeżynami czy borówkami. Wilgoć owoców bardzo korzystnie wpływa na smak ciasta. Przepis pochodzi ze strony lawendowydom.com.pl
Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi owocami
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g razowej mąki gryczanej (ja zmiksowałam niepaloną kaszę gryczaną w młynku do kawy)
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 ml mleka kokosowego (albo sojowego czy krowiego)
- 100 ml neutralnego w smaku oleju rzepakowego
- 400 g owoców (u mnie 450 g śliwek węgierek (waga z pestkami) plus dwie garści (25 szt) jeżyn)
- 3 - 4 łyżki cukru lub ksylitolu
Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
Płatki i orzechy zmiksować na proszek. Najlepiej w młynku do kawy.
Do miski wsypać suche składniki, czyli zmiksowane płatki, orzechy, mąkę gryczaną, cynamon, sodę i sól.
W miseczce energicznie wymieszać jajka, mleko i olej. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto. Będzie dość klejące i miękkie.
Na blasze rozłożyć nieprzywierający papier do pieczenia lub matę silikonową. Wyłożyć ciasto i uformować je dłońmi. Ja zrobiłam prostokąt, ale może też być klasyczny okrągły kształt. Brzegi nieco podwyższyć, by powstał rant.
Śliwki pokroić w cząstki ułożyć na cieście z pozostałymi owocami, posypać cukrem lub ksylitolem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Smacznego!
******
a może upieczesz rewelacyjną gryczano-owsianą szarlotkę?
Przepis TUTAJ
Bądź towarzyski, podziel się!
Zdrowe, pyszne i ze śliwkami <3
OdpowiedzUsuń