środa, 1 października 2014

Zapiekanka z cukinii





Lekka i zdrowa, a przy tym niedroga zapiekanka z cukinią. Wdzięczny obiekt do modyfikacji, bo można pominąć kiełbasę, dać podsmażony boczek, wymienić zioła. Do jedzenia na obiad wraz z ziemniakami i sałatką albo na kolację. Na gorąco najlepsza, chociaż wtedy nie daje się łatwo pokroić, jak to zapiekanka warzywna, Po ostygnięciu można odsmażać na patelni lub w piekarniku. Z przepisu Grzegorza, ze strony mniammniam.pl Piekłam w formie do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy górnej 27,5 cm.

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

  • 4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
  • 3 średnie ziemniaki , najlepiej "sałatkowe" (czyli nierozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 nieduży por - tylko biała część - około 10-15cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

na wierzch:

  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
[w sumie do zapiekanki użyłam ok. 15-18 dag sera żółtego]


dodatkowo: papier do pieczenia do wyłożenia formy

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, nie obierać i ugotować na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).

Pora pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można to zrobić przy użyciu specjalnej wkładki do malaksera, ale i ścieranie na tarce zajmuje dosłownie kilka minut). Przełożyć do miski, wsypać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do oddzielenie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).

bNa patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę, pora i czosnek. Lekko posolić, smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty. Wyjąć cebulę do miseczki, podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Ugotowane ziemniaki wystudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cukinię dokładnie odcisnąć, sok wylać. Dodać do niej ziemniaki, kiełbasę, ser, natkę i bazylię. Doprawić solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dodać jajka i bułkę tartą, Dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównać i mocno uklepać. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrobić na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, w kratkę włożyć ser. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć. [przyznam, że ja od razu dałam ser na wierzch, bo miałam wówczas mniej pracy i nie spalił się]

Podawać z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.

Dodatkowe informacje

Jeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem.




Bądź towarzyski, podziel się!

1 komentarz: