sobota, 6 września 2014

Słonecznikowiec - ciasto karmelowo - czekoladowe z karmelizowanym slonecznikiem





Słonecznikowiec to niesamowicie pyszne ciasto z karmelowym kremem, które z powodzeniem można podać na imprezie urodzinowej lub na innej ważnej uroczystości rodzinnej. Sukces gwarantowany! Przepis na ciasto powinien być w kajecie i repertuarze kulinarnym każdej/każdego szanującej/go się pani i pana domu.

Słonecznik po karmelizacji jest wspaniały, za pierwszym razem nie mogłam go poznać w kremie. W ogóle ciasto tak bardzo mnie zachwyciło, że po wzięciu przepisu (łatwo nie było) od osoby, która do ciast ma niezwykłą rękę i talent, szukałam okazji, by je zrobić. Moje ubiegłotygodniowe urodziny i duże spotkanie rodzinne były świetną okazją. Z ciasta zrobiłam tort, by słonecznikowiec wystąpił w nieco bardziej urodzinowej formie.

Wykonanie nie jest trudne, choć przepis długi. Wystarczy podążać za przepisem i pilnować temperatur składników, to naprawdę ważne! Aha, przygotowanie ciasta lepiej rozłożyć na dwa etapy. Jednego dnia upiec ciasto czekoladowe i ugotować mleko skondensowane słodzone, drugiego dnia przystąpić do wykonania właściwego. Jeśli chodzi o polewę czekoladową, to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu z żelatyną. Jest błyszcząca, smaczna i świetnie się z nią "pracuje". Jeśli jednak ktoś się waha, albo nie używa żelatyny, można użyć klasycznej polewy: 100 g tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli wkładając miskę szklaną lub metalową z czekoladą do naczynia z gotującą się wodą) wraz z 50-70 g masła lub śmietanki kremowej o zawartości 30% tłuszczu, cały czas mieszając. Po lekkim przestudzeniu posmarować ciasto. Do poniższego ciasta proponowałabym użyć półtorej porcji polewy.


Słonecznikowiec - ciasto karmelowo - czekoladowe z karmelizowanym słonecznikiem

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 5 średnich jajek (lub 6 mniejszych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru

1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka (idealnie płaska) = 5 ml, 1 łyżka (oczywiście płaska) = 15 ml

Wykonanie:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jajka trzeba wyjąć z lodówki ponad godzinę wcześniej.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski, a następnie dokładnie połączyć.

Białka oddzielić od żółtek. Białka jaj umieścić w misie miksera i ubijać aż zaczną sztywnieć. Dodawać partiami cukier, nie przerywając ubijania. Białka jaj powinny być sztywne (zawsze robię test: po odwróceniu miski do góry nogami, pozostaną w niej bez ruchu).

Do białek dodawać żółtka i na małych obrotach miksera połączyć masę. Następnie dodać olej, wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.



Formę okrągłą o średnicy 27 cm wyłożyć papierem (może być też mała kwadratowa forma) do pieczenia, uprzednio gniotąc go w dłoniach - w ten sposób papier pozbędzie się twardości i łatwiej go będzie można dopasować do kształtu formy do pieczenia.

Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra- dół. Piec na środkowym poziomie piekarnika do suchego patyczka ok. 40 - 45 minut.

Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Potem przekroić ostrym, długim nożem na dwa blaty o równej grubości.



Karmelizowany słonecznik

Składniki:
  • 200 g łuskanego słonecznika
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mleka
Wykonanie:

Masło pociąć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku (na końcu słonecznik). Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. W tym czasie cukier się rozpuści i nieco zgęstnieje. Masę wylać na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić, rozdrobnić widelcem lub palcami na mniejsze kawałki.

przed wstawieniem do piekarnika

po upieczeniu i po przestygnięciu


Krem karmelowy

Składniki:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej/krówkowej (użyłam o masie 460g)*
  • 1 kostka masła (200 g)
Wykonanie:

*można ją przygotować samemu. W tym celu trzeba kupić mleko skondensowane słodzone w puszce, włożyć ją do dużego garnka, nalać dużo wody - przez cały czas gotowania puszka ma być przykryta wodą, by nie wybuchła. Czas gotowania to 2,5 h od zagotowania, na wolnym ogniu.

Składniki mają być w temperaturze pokojowej. Utrzeć mikserem na gładki krem.

Polewa kakaowa z żelatyną - błyszcząca i miękka
Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
  • 6 dkg masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilę). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące). Dodać do reszty masy. Wymieszać i dobrze wystudzić.
Polać ciasto.

Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie, ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, można jeść ciasto od razu po wyjęciu z lodówki (polewa nie kruszy się).

Całe ciasto:
  1. Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty.
  2. Jeden blat, spodni, ułożyć na paterze.
  3. Na ciasto wyłożyć połowę kremu.
  4. Wysypać większość karmelizowanego słonecznika.
  5. Na słonecznik wyłożyć pozostały krem.
  6. Całość przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.
  7. Ciasto polać przestudzoną polewą czekoladową - kakaową. Rozsmarować nieco na bokach.
  8. Do boków ciasta przykleić pozostałą część karmelizowanego słonecznika.
  9. Włożyć do lodówki, schłodzić minimum godzinę i podawać.
  10. Przechowywać w lodówce.





Bądź towarzyski, podziel się!


10 komentarzy:

  1. Łał! wygląda bajecznie! jestem niesamowicie ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja byłam zaskoczona! to jest po prostu niebo w gębie

      Usuń
  2. W takim razie już wiem, co zrobię na moje urodziny :) Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego! i życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin

      Usuń
    2. A dziękuję :D
      Po wyglądzie wszyscy byli pewni, że to orzechy, a po spróbowaniu niektórzy nadal mieli takie wrażenie ;)

      Przepis na samo ciasto i polewę jak zawsze trochę zmodyfikowałam. A do masy dałam mniej kajmaku, bo i tak była słodka, a konsystencja była coraz cięższa, nie tak łatwo się ją kładło.

      Usuń
  3. Wow, wspaniałe to ciasto! *.*
    Bardzo mi się podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite ciasto ! Ze słonecznikiem nie robiłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite ciasto! 💗 zrobisz to nastepny raz jak się zobaczymy prosze? Xx

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam przy okazji spotkania rodzinnego, wszyscy byli zachwyceni!!! Pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń