środa, 13 sierpnia 2014

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, kurczakiem i szpinakiem






Sałatka jest bardzo prosta. Syci dzięki kaszy i kurczakowi. Powstała ze składników, które były w lodówce, a także zostały ze śniadania (kasza jaglana) i z obiadu z dnia poprzedniego (grillowany kurczak), dzięki czemu przygotowałam ją ekspresowo, w dziesięć minut. Jestem z niej bardzo zadowolona, będę powtarzać. Obok tej (przepis) sałatki z kurczakiem i truskawkami, plasuje się w czołówce swej kategorii: sałatek z owocami na wytrawnie.

Polecam jako lekki posiłek przedtreningowy.


Sałatka z grillowana brzoskwinia, kurczakiem i szpinakiem

Składniki: (1 porcja)

  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 spory ogórek gruntowy, obrany i pokrojony w plasterki
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy np. jaglanej, pęczaku
  • 1 łyżeczka pesto z bazylii
  • 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • duża garść listków młodego szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy do sałatki plus do smażenia/grillowania
  • ocet balsamiczny w sprayu (polecam malinowy)

Wykonanie:

Pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, zgrillować na patelni grillowej albo usmażyć na zwykłej patelni, na łyżeczce oleju. Pokrojoną na ósemki brzoskwinię także zgrillować (po ok. 2 minuty z każdej strony) na patelni.

Kaszę połączyć z pesto i natką pietruszki, nieco podgrzać np. na patelni.

Kurczaka po zgrillowaniu odstawić na kilka minut by "odpoczęło", zanim zaczniemy go kroić.

Umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu dużą garść szpinaku. Skropić łyżeczką oliwy i kilka razy psiknąć octem balsamicznym. Rozłożyć obrany i pokrojony w plasterki ogórek gruntowy. Rozsypać kaszę, rozłożyć pokrojonego kurczaka i zgrillowane brzoskwinie. Można doprawić solą i pieprzem, chociaż ja tego nie robiłam.




1 komentarz:

  1. Grillowana brzoskwinia musi być pyszna, chętnie bym spróbowała tego dania :>

    OdpowiedzUsuń