czwartek, 19 czerwca 2014

Zielony koktajl ze szpinaku, kiwi i banana



Od czasu kiedy odkryłam jak smaczny jest zielony koktajl ze szpinaku i kiwi (tu przepis), powtarzałam go wielokrotnie. Testerami była rodzina, w tym rodzice, i znajomi. Stał się przebojem. Bo w smaku szpinak jest niewyczuwalny, a jednak każdy może/chce pić zdrowe rzeczy, tylko pod warunkiem, że dobrze smakują (zdaję sobie sprawę, że raptem nieliczni mogą iść na kompromis).

Dziś zatem inna, pyszna wariacja na temat koktajlu oczyszczającego, z łatwo dostępnych składników. 

Zielony koktajl ze szpinaku, kiwi i banana

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku bez łodyżek (70 g)
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego, domowego - z sokowirówki lub jednodniowego
  • 1 spory, dojrzały banan, 180 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 kiwi
  • 3 małe ogórki gruntowe (100 g)
Wykonanie:

Szpinak dokładnie wypłukać z piasku, zmieniając wodę w misce co najmniej dwukrotnie. Usunąć łodygi. Włożyć do misy blendera, dodać sok jabłkowy, ścisnąć listki - w ten sposób łatwiej się zmiksują.

Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok z cytryny oraz obrane: kiwi, banana i ogórki. Ponownie dobrze zmiksować całość.

P.S. Jak szybko umyć blender - jego misę? Mój sposób jest taki by bezpośrednio po przygotowaniu koktajlu, nalać do misy około szklanki wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Zmiksować całość (mikser sam się wyczyści). Potem domyć górę misy i pokrywkę pod bieżącą wodą i dobrze wypłukać. Zajmuje to góra dwie minuty.





4 komentarze:

  1. Fajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka jest wartość energentyczna tego koktajlu?

    OdpowiedzUsuń