Od czasu kiedy odkryłam jak smaczny jest zielony koktajl ze szpinaku i kiwi (tu przepis), powtarzałam go wielokrotnie. Testerami była rodzina, w tym rodzice, i znajomi. Stał się przebojem. Bo w smaku szpinak jest niewyczuwalny, a jednak każdy może/chce pić zdrowe rzeczy, tylko pod warunkiem, że dobrze smakują (zdaję sobie sprawę, że raptem nieliczni mogą iść na kompromis).
Dziś zatem inna, pyszna wariacja na temat koktajlu oczyszczającego, z łatwo dostępnych składników.
Zielony koktajl ze szpinaku, kiwi i banana
Składniki:
- garść świeżego szpinaku bez łodyżek (70 g)
- 3/4 szklanki soku jabłkowego, domowego - z sokowirówki lub jednodniowego
- 1 spory, dojrzały banan, 180 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 kiwi
- 3 małe ogórki gruntowe (100 g)
Szpinak dokładnie wypłukać z piasku, zmieniając wodę w misce co najmniej dwukrotnie. Usunąć łodygi. Włożyć do misy blendera, dodać sok jabłkowy, ścisnąć listki - w ten sposób łatwiej się zmiksują.
Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok z cytryny oraz obrane: kiwi, banana i ogórki. Ponownie dobrze zmiksować całość.
P.S. Jak szybko umyć blender - jego misę? Mój sposób jest taki by bezpośrednio po przygotowaniu koktajlu, nalać do misy około szklanki wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Zmiksować całość (mikser sam się wyczyści). Potem domyć górę misy i pokrywkę pod bieżącą wodą i dobrze wypłukać. Zajmuje to góra dwie minuty.
Fajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
dziękuję :*
UsuńJaka jest wartość energentyczna tego koktajlu?
OdpowiedzUsuńNie liczyłam :(
Usuń