Pyszny napój na lato. Ma piękny kolor, świetny smak, ochładza, każdy chętnie sięgnie po jeszcze. Lemoniada będzie idealna na spotkanie w ogrodzie, na działce czy podczas pikniku.
Dodatek estragonu jest trafiony. Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie przepis w miesięczniku "Kuchnia", z maja tego roku. Estragon można tez zastąpić świeżą melisą.
Bardzo polecam!
Lemoniada rabarbarowa z estragonem
Składniki:
- 300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
- 170 g cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 gałązki estragonu (albo melisy)
- 125 ml soku z cytryny
- opcjonalnie: 2 szklanki kostek lodu
- opcjonalnie: plasterki cytryny
Wykonanie:
Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej).
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.
Przecedzić*, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, opcjonalnie także lodem i plasterkami cytryny.
****
*Z przecedzonego rabarbaru wyłowić i wyrzucić estragon, a sam rabarbar można zjeść solo, jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Jest pyszny.
Ciekawa propozycja na orzeźwienie ;)
OdpowiedzUsuń