piątek, 9 maja 2014

Zupa z groszku i liści rzodkiewki




Zupa zrobiona w ten sam sposób jak krem ze szpinaku. Zresztą i smakuje podobnie. Mało kto je listki rzodkiewki, przeważnie lądują one w koszu. Zresztą uczynni sprzedawcy odrywają je już na straganie. Tymczasem okazuje się, że są one bardzo zdrowe, wartościowsze niż sama rzodkiewka. Można jeść w sałatce, albo w zupie, albo w zielonym koktajlu :) Liście są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin [1]. Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż szpinak. Liście rzodkiewki mają spory potencjał antynowotworowy.[2]

Liście rzodkwi są cenione przez dalekowschodnich terapeutów między innymi jako skuteczny lek przeciw żółtaczce (świeży sok) oraz za właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe (świeży sok, jako główny składnik zup leczniczych i na surowo).[3]

Od sprzedawcy, który sam hoduje warzywa, dostałam zapewnienie, że liście nie są pryskane. Postanowiłam zatem się z nimi zapoznać. Sprzedawca dołożył mi liście pozostałe po poprzednim kupującym i wróciłam obładowana całą reklamówką. Do zupy jak znalazł.

Inspiracją dla zrobienia tej wiosennej zupy był ten przepis z bloga beawkuchni. Dodałam śmietanę i ser pleśniowy - bez nich zupa byłaby dietetyczna, ale i mniej smaczna.

[1] H.K. Bakhru. Foods that heal: The natural way to good health.
[2] szczegółowo T.J. O'Hare, L.S. Wong, L.E. Force. RADISH LEAVES AND RADISH ROOTS: ARE WE EATING THE RIGHT PART FOR CANCER PREVENTION? ISHS Acta Horticulturae, 2009
[3] dietawarzywnoowocowa.pl


Wiosenna zupa z groszku i liści rzodkiewki

Składniki:
  • 450 g mrożonego groszku
  • 230 g liści rzodkiewki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka z połowy cytryny
  • sol, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • dodatkowo, opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku: pół szklanki śmietany np. 12% lub jogurtu naturalnego i 100g sera z niebieską pleśnią np. lazura
  • do podania z ugotowaną kaszą jaglaną lub ryżem
  • pestki słonecznika (opcjonalnie)
Wykonanie:

Liście rzodkiewki włożyć do dużej miski, nalać wody, dokładnie przepłukać. Czynność powtórzyć dwukrotnie, gdyż listki zazwyczaj mają dużo piasku. Odsączyć z wody i posiekać.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na dużej patelni lub w szerokim rondlu/garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać aż się lekko zeszkli, dodawać partiami liście rzodkiewki, podsmażać, aż lekko zwiędną, dodać groszek, wlać 1 litr wody. Z porządnie wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę (z połowy cytryny), dodając do zupy.

Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojony ser, by się roztopił. Zmiksować.

Podawać zabielone śmietaną i np. z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną albo ryżem. Można też posypać prażonymi pestkami słonecznika.




0 komentarze

Prześlij komentarz