środa, 7 maja 2014

Zielony koktajl z kiwi, awokado i szpinaku



Zdrowy, o pięknej zielonej barwie koktajl, pełen witamin i minerałów. Dominującym smakiem jest kiwi - i o to chodzi. Szpinak "ginie" w tłumie. Ma być przemycony. Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem, będę powtarzać i eksperymentować z różnymi dodatkami, zachowując przewagę owoców, by to one wiodły prym.

Świetny dla osób dbających o zdrowie, w tym dla biegaczy :) W wersji na śniadanie do koktajlu dodałam ugotowaną kaszę jaglaną - pół szklanki (zmiksowałam całość w blenderze). W ten sposób miałam śniadanie i drugie śniadanie. Przyznam jednak, że ta wersja jest mniej smaczna od podstawowej, koktajlowej.


Zielony koktajl z kiwi, awokado i szpinaku

Składniki:

  • duża garść - 110 g młodego szpinaku
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • połowa awokado (110 g)
  • 2 bardzo duże kiwi lub 3-4 mniejsze (265 g)
  • 1 mały banan (125 g)

Wykonanie:

Szpinak dokładnie wypłukać z piasku, zmieniając wodę w misce co najmniej dwukrotnie. Usunąć łodygi. Włożyć do misy blendera, dodać wodę, ścisnąć listki - w ten sposób łatwiej się zmiksują.

Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać obrane: kiwi, banana i awokado. Ponownie dobrze zmiksować całość.

P.S. Jak szybko umyć blender - jego misę? Mój sposób jest taki by bezpośrednio po przygotowaniu koktajlu, nalać do misy około szklanki wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Zmiksować całość (mikser sam się wyczyści). Potem domyć górę misy i pokrywkę pod bieżącą wodą i dobrze wypłukać. Zajmuje to góra dwie minuty.



2 komentarze:

  1. http://diyyes.blogspot.com/2014/09/zielony-koktajl-z-kiwi-awokado-i.html

    Dziewczyna kradnie twoje zdjęcia i treści postów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i przerabia zdjęcie usuwając z niego adres strony...

      Dziękuję za wiadomość.

      Usuń