wtorek, 20 maja 2014

Pieczona ricotta



Jedni znawcy twierdzą, że pieczona ricotta najlepsza jest na ciepło, inni, że powinna "odpocząć" 30 minut po upieczeniu przez zaserwowaniem, jeszcze inni, że najlepsza jest na zimno, po pobycie w lodówce. Miałam przyjemność jeść na ciepło, jest prze-py-szna! Taki wspaniały efekt przy minimalnym nakładzie pracy, super łatwa. Absolutny mus do zrobienia. Oj, a jak można tym zadziwić gości?! Świetna przystawka, ale też jako szybka kolacja i "pasta" do chleba. Ricotta zyskuje dzięki pieczeniu zupełnie inne wcielenie, jest pysznie kremowa.

Pieczona ricotta

Składniki:

  • 500 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 posiekana czuszka lub chili bez pestek (świeża lub suszona) lub płatki chili
  • sól do smaku
  • garść startego sera żółtego dojrzewającego (1/3 szklanki), ew. zwykłego żółtego np. edamskiego czy goudy
  • 3 łyżki świeżych ziół: oregano, tymianku, mięty lub szczypiorku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1+2 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:

Ricottę wymieszać rózgą lub widelcem z posiekanymi ziołami, chili, startą skórką z cytryny (jeśli dajemy) doprawić solą do smaku. Dodać rozkłócone widelcem jajko, dobrze wymieszać.

Naczynie do zapiekania natłuścić łyżeczką tłuszczu - rozprowadzić go ręcznikiem papierowym. Wlać masę serową, wyrównać. Wierzch skropić aromatycznym olejem. Można dodatkowo posypać płatkami chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C lub 180 st. C (termoobieg) i piec 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci.

przed włożeniem do piekarnika
***

A może zainteresuje Cię przepis na pieczony ser typu feta?




2 komentarze:

  1. Hmmmm wygląda smakowicie, szkoda, że wcześniej o takiej pyszocie nie słyszałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wykorzystuję co najmniej raz w miesiącu. Doskonały przepis, a taki prosty. Pyszka!

    OdpowiedzUsuń