Jedni znawcy twierdzą, że pieczona ricotta najlepsza jest na ciepło, inni, że powinna "odpocząć" 30 minut po upieczeniu przez zaserwowaniem, jeszcze inni, że najlepsza jest na zimno, po pobycie w lodówce. Miałam przyjemność jeść na ciepło, jest prze-py-szna! Taki wspaniały efekt przy minimalnym nakładzie pracy, super łatwa. Absolutny mus do zrobienia. Oj, a jak można tym zadziwić gości?! Świetna przystawka, ale też jako szybka kolacja i "pasta" do chleba. Ricotta zyskuje dzięki pieczeniu zupełnie inne wcielenie, jest pysznie kremowa.
Pieczona ricotta
Składniki:
- 500 g ricotty
- 1 jajko
- 1 posiekana czuszka lub chili bez pestek (świeża lub suszona) lub płatki chili
- sól do smaku
- garść startego sera żółtego dojrzewającego (1/3 szklanki), ew. zwykłego żółtego np. edamskiego czy goudy
- 3 łyżki świeżych ziół: oregano, tymianku, mięty lub szczypiorku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1+2 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Ricottę wymieszać rózgą lub widelcem z posiekanymi ziołami, chili, startą skórką z cytryny (jeśli dajemy) doprawić solą do smaku. Dodać rozkłócone widelcem jajko, dobrze wymieszać.
Naczynie do zapiekania natłuścić łyżeczką tłuszczu - rozprowadzić go ręcznikiem papierowym. Wlać masę serową, wyrównać. Wierzch skropić aromatycznym olejem. Można dodatkowo posypać płatkami chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C lub 180 st. C (termoobieg) i piec 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci.
przed włożeniem do piekarnika |
A może zainteresuje Cię przepis na pieczony ser typu feta?
Hmmmm wygląda smakowicie, szkoda, że wcześniej o takiej pyszocie nie słyszałam!
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystuję co najmniej raz w miesiącu. Doskonały przepis, a taki prosty. Pyszka!
OdpowiedzUsuń