sobota, 19 kwietnia 2014

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc



Jeden z najprostszych przepisów na blogu. Klasyczny smak białej kiełbasy, która musi być dobrej jakości. Swoją kupiłam na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską od poleconego sprzedawcy, zresztą kupowałam tam już wcześniej jagnięcinę oraz cielęcinę i mięso było bardzo dobrej jakości. Cena  kiełbasy wyższa od przeciętnej (22 zł/kg), ale warto. Po upieczeniu czuć było, że w składzie jest najprawdziwsze mięso, a nie jakaś jego namiastka. Kiełbasa świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole. Można jeść też na zimno. Zwróćcie uwagę na chrzan. Jest świetny i tak samo prosty jak kiełbasa. Chrzan wymieszany z drobno startym jabłkiem w proporcji pół na pół jest rewelacyjny nie tylko do tej kiełbasy, ale w ogóle na Wielkanoc. Przepis podpatrzony na blogu Chillibite.pl

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa

Składniki:

  • 1,5 kg surowej białej kiełbasy najlepszej jakości
  • suszony majeranek
  • papryka chilli w proszku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Blachę wysmarować olejem, ułożyć w niej pęta kiełbasy, oprószyć papryką chilli (wg uznania - tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posypać szczodrze majerankiem i ponakłuwać każde pętko widelcem, by kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 60 minut (piekłam krócej). Podawać na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z chrzanem doprawionym tartym jabłkiem.


0 komentarze

Prześlij komentarz