Ciasto wymaga leżakowania, więc trzeba się za nie zabrać dzień przed konsumpcją.
Ciasto 3 BIT
Składniki:
1 łyżka = zupełnie płaska łyżka = 15 ml
- 200 - 300 g herbatników petit beurre
- 180 g krakersów*
- 1 puszka 510 g masy krówkowej z puszki albo mleka skondensowanego słodzonego
- 3 szklanki pełnego mleka
- 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 średnie jajka
- 600 ml śmietanki kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
- 30-50 g gorzkiej czekolady, do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Śmietanka kremówka musi być schłodzona przez co najmniej całą noc by dobrze się ubiła, można ją dodatkowo włożyć do zamrażalnika na 5 minut przed rozpoczęciem ubijania.
Jeśli używasz puszki słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w dużym garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być przez cały czas pokryta wodą). Mleko skondensowane można ugotować wcześniej i przechowywać w zamkniętej puszce.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale pomaga przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).
Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem - masą krówkową otworzyć, włożyć do rondelka wypełnionego wodą - do połowy wysokości puszki. Podgrzać na małym ogniu. Wymieszać łyżką masę krówkową. Taką podgrzaną masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników albo krakersów.
Przygotować budyń:***
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając np. rózgą, by pozbyć się ewentualnych grudek i nie dopuścić do przypalenia.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników albo krakersów.
W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Dzięki szczelnym owinięciu folią, herbatniki miękną dodatkowo od pary wodnej.
Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu.
Ciasto przechowywać w lodówce.
* można użyć samych herbatników, wtedy potrzeba ich ok. 500 g
** zamiast można użyć cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym (16 g)
***samodzielne przygotowanie budyniu jest bardzo proste; niektórzy preferują maślany krem budyniowy, ale ja cenię szybkość w przygotowaniu tego ciasta; jeśli preferujesz krem maślany, nie dodawaj do mleka masła, ale powstały budyń, po ostudzeniu utrzyj z masłem w temperaturze pokojowej, powstały krem będzie miał konsystencję bardziej kremową niż budyniową
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Kupiłam to ciasto kiedyś w sklepie i zdecydowanie zrobie je sama . Ta sklepowa masa miała strasznie tłusty krem :o
OdpowiedzUsuńpewnie na bazie margaryny... chociażby z tego powodu warto zrobić w domu
UsuńJedno z najlepszych ciast. Pysznie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzo
Usuń