środa, 16 kwietnia 2014

Ciasto 3 BIT







Przepyszne kremowe ciasto z masą krówkową, domowym budyniem i bitą śmietaną, na każdą okazję. Tzw. "3 bit" to proste ciasto bez pieczenia, z wykorzystaniem herbatników i krakersów (albo samych herbatników), któremu trudno się oprzeć. Jedno z moich ulubionych, zresztą ciasto to spotkało się z wielkim uznaniem tych, którzy próbowali. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkiego kajmaku. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony mojewypieki.com

Ciasto wymaga leżakowania, więc trzeba się za nie zabrać dzień przed konsumpcją.


Ciasto 3 BIT

Składniki:

1 łyżka = zupełnie płaska łyżka = 15 ml

  • 200 - 300 g herbatników petit beurre
  • 180 g krakersów*
  • 1 puszka 510 g masy krówkowej z puszki albo mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
  • 600 ml śmietanki kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
  • 30-50 g gorzkiej czekolady, do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Śmietanka kremówka musi być schłodzona przez co najmniej całą noc by dobrze się ubiła, można ją dodatkowo włożyć do zamrażalnika na 5 minut przed rozpoczęciem ubijania.

Jeśli używasz puszki słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w dużym garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być przez cały czas pokryta wodą). Mleko skondensowane można ugotować wcześniej i przechowywać w zamkniętej puszce.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale pomaga przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).

Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem - masą krówkową otworzyć, włożyć do rondelka wypełnionego wodą - do połowy wysokości puszki. Podgrzać na małym ogniu. Wymieszać łyżką masę krówkową. Taką podgrzaną masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników albo krakersów.

Przygotować budyń:***

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając np. rózgą, by pozbyć się ewentualnych grudek i nie dopuścić do przypalenia.

Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników albo krakersów.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Dzięki szczelnym owinięciu folią, herbatniki miękną dodatkowo od pary wodnej.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu.

Ciasto przechowywać w lodówce.


* można użyć samych herbatników, wtedy potrzeba ich ok. 500 g

** zamiast można użyć cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym (16 g)

***samodzielne przygotowanie budyniu jest bardzo proste; niektórzy preferują maślany krem budyniowy, ale ja cenię szybkość w przygotowaniu tego ciasta; jeśli preferujesz krem maślany, nie dodawaj do mleka masła, ale powstały budyń, po ostudzeniu utrzyj z masłem w temperaturze pokojowej, powstały krem będzie miał konsystencję bardziej kremową niż budyniową





Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze:

  1. Kupiłam to ciasto kiedyś w sklepie i zdecydowanie zrobie je sama . Ta sklepowa masa miała strasznie tłusty krem :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie na bazie margaryny... chociażby z tego powodu warto zrobić w domu

      Usuń
  2. Jedno z najlepszych ciast. Pysznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń