Zimowa zupa szpinakowa, z interesującym dodatkiem dzikiego ryżu. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Dodatek śmietany jest moim zdaniem niekonieczny. Jeśli nie jadłeś jeszcze dzikiego ryżu, możesz zdziwić się, że nie smakuje jak ryż :) Nadaje zaś ciekawy smak zupie.
Polecam!
Zupa szpinakowa z dzikim ryżem
"Zupy" Carole Clements ze zmianami Thiessy
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 85g boczku wędzonego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 100g dzikiego ryżu
- 1 litr wody
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1 listek laurowy
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykietach (450g)
- 200g śmietany kremówki lub 18% (można pominąć lub zastąpić mlekiem)
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 5-6 minut, aż nabierze jasnobrązowej barwy. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Na koniec dodać czosnek i dziki ryż (w wersji nieugotowanej).
Smażyć 1-2 minuty.
Wlać wodę, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli jest niewystarczająco miękki, gotować do jego miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej można odłożyć część ryżu z cebulą i boczkiem - do dekoracji, do reszty dodać szpinak i gotować, aż wszystkie brykiety się rozmrożą. Zupę zmiksować. Zagotować. Dodać śmietankę (zahartować ją uprzednio w kubku wlewając trochę wrzącej zupy), przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nalewać zupę na talerze. Do każdego talerza włożyć na wierz trochę odłożonego ryżu. Można ozdobić śmietanką i posypać grzankami. Jeśli zupa zgęstnieje np. po pobycie w lodówce, dodać trochę wody.
świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuń