sobota, 1 marca 2014

Zupa szpinakowa z dzikim ryżem



Zimowa zupa szpinakowa, z interesującym dodatkiem dzikiego ryżu. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Dodatek śmietany jest moim zdaniem niekonieczny. Jeśli nie jadłeś jeszcze dzikiego ryżu, możesz zdziwić się, że nie smakuje jak ryż :) Nadaje zaś ciekawy smak zupie.
Polecam!


Zupa szpinakowa z dzikim ryżem
"Zupy" Carole Clements ze zmianami Thiessy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 85g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 100g dzikiego ryżu
  • 1 litr wody
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 listek laurowy
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykietach (450g)
  • 200g śmietany kremówki lub 18% (można pominąć lub zastąpić mlekiem)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 5-6 minut, aż nabierze jasnobrązowej barwy. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Na koniec dodać czosnek i dziki ryż (w wersji nieugotowanej).

Smażyć 1-2 minuty.

Wlać wodę, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli jest niewystarczająco miękki, gotować do jego miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej można odłożyć część ryżu z cebulą i boczkiem - do dekoracji, do reszty dodać szpinak i gotować, aż wszystkie brykiety się rozmrożą. Zupę zmiksować. Zagotować. Dodać śmietankę (zahartować ją uprzednio w kubku wlewając trochę wrzącej zupy), przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Nalewać zupę na talerze. Do każdego talerza włożyć na wierz trochę odłożonego ryżu. Można ozdobić śmietanką i posypać grzankami. Jeśli zupa zgęstnieje np. po pobycie w lodówce, dodać trochę wody.



1 komentarz: