niedziela, 2 marca 2014

Burger wegetariański z grzybami i awokado



Pełen smaku burger wegetariański, z mnóstwem kolorowych warzyw, ze świetnym sosem z awokado. Burgera jadłam na obiad - byłam nim zachwycona, bo smakował rewelacyjnie. Uwaga: wywołuje błogość! Do powtarzania i rekomendowania.

Użyłam grzybów portobello, które mają kapelusze o dużej średnicy, idealnie wpasowujące się do burgera. Są dość trudno dostępne, z ich braku użyłabym boczniaków, albo choćby i kilku zwykłych pieczarek. Rodzaj grzybów nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Przygotowanie na podstawie tego przepisu.

Burger nie jest zbyt duży, więc na obiad proponuję akompaniament surówki albo zupy.

Burger wegetariański z grzybami i awokado

Składniki [4 burgery]:

  • 4 grzyby portobello (albo boczniaków, pieczarek)
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 4 bułki hamburgerowe, lub inne
  • 1 papryka (może być grillowana ze słoika)

Wykonanie:

Z grzybów usunąć trzonki, nie będą potrzebne. Cebulę obrać i pokroić na niezbyt grube talarki.

Grzyby i talarki cebuli posmarować olejem - najlepiej za pomocą pędzelka. Posolić i popieprzyć.

Paprykę podzielić na cztery części.

Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, wlać nieco oleju, grzyby grillować około 8 - 10 minut (mają być miękkie, raz przewrócić w połowie grillowania), paprykę podobnie, cebulę ok. 5 minut.

Połowę awokado rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz czosnek drobno posiekany i roztarty na desce z solą - na gładką pastę, popieprzyć - do smaku. Drugą połowę awokado pokroić na plasterki.

Bułkę hamburgerową przekroić, podgrzać w piekarniku lub tosterze.

Na dolnej połowie bułki rozsmarować szczodrze sos z awokado. Nałożyć grzyby, paprykę, cebulę, pokrojone awokado, przykryć drugą połową bułki.

Jeść od razu, na ciepło.


Porcja około 338 kcal, 10 g białka -protein, 19 g tłuszczu, 36 g węglowodanów



2 komentarze:

  1. prezentuje się bardzo apetycznie! tym bardziej, że jest wege - tym bardziej jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Na takiego sie skusze. W ogole bardzo przypadly mi do smaku portobello wg. przepisu z Veganoniconu, pieczone z mieszanka oliwy i octu balsamicznego i takiego wlasnie wsadzilabym do burgera. A dodatek awokado omniomniomniom.

    OdpowiedzUsuń