środa, 12 lutego 2014

Chili con carne





Chili con carne (z hiszp.: chili z mięsem) – to tradycyjna potrawa kuchni tex-mex (meksykańsko- teksańskiej). Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, ale istnieją też wersje wegetariańskie).

Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki użyciu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.

Ten fantastyczny przepis na chili con carne dostałam od koleżanki - świetnej kucharki. Zostałam poczęstowana tym daniem u niej w domu - bo jak się okazuje, chili con carne, to idealne danie na karnawałowe imprezy. Syci, rozgrzewa, pieści kubki smakowe. Być może nie odważyłabym się użyć kawy - bo to wydaje się dość odważny pomysł, ale wierzcie - ona jest w ogóle niewyczuwalna. Daje zaś z pewnością nasycenie smaków. Wypróbujcie koniecznie. Przepis bazowy jest autorstwa Jamiego Olivera, ja go za radą koleżanki zmodyfikowałam - dałam mięso mielone i dużo więcej fasoli. Dzięki tej ostatniej danie jest bardziej sycące. Pominęłam paprykę - teraz i tak jest poza sezonem. Pozostawiłam ją w przepisie, bo jadłam i wersję z papryką (bardzo smaczna). Przepis podaję po modyfikacji.

Czas przygotowania: ok. 3-4h, poziom trudności: bardzo łatwe (nieco trudniejsze jest zdobycie składników, kmin rzymski i laski cynamonu można kupić w sklepach azjatyckich oraz w internecie). Ilość porcji - 10-12, można mrozić lub pasteryzować w słoikach - na szybki obiad dla zapracowanych w środku tygodnia. Jedna porcja ok. 426 kcal.


Chili con carne z kawą

Składniki:

  • 1,7 kg chudej mielonej wołowiny
  • 500 ml gorącej kawy
  • 3-4 suszone papryczki chili albo czuszki
  • kilka łyżek oleju
  • 2 czubate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 2 czubate łyżeczki mielonej wędzonej papryki (można też dać inną: słodką/ostrą)
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • 3–4 świeże papryczki chili (pominęłam, bo suszone chili były ostre)
  • 2 laski cynamonu
  • 10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • 4 x 400 g puszki pokrojonych pomidorów
  • 3 płaskie łyżki cukru - użyłam w zamian syropu z agawy (niski IG)
  • 3 czerwone, żółte lub pomarańczowe papryki, pokrojone na plasterki (w sezonie)
  • 3 x 400 g puszki fasoli czerwonej (użyłam 700 g samodzielnie ugotowanej)

Opcjonalnie do podania:

  • kwaśna śmietana, natka pietruszki lub kolendry
  • ryż

Uwagi: jeśli nie masz suszonych papryczek chili, daj tylko świeże, albo użyj płatków chili; papryka wędzona jest trudno dostępna, a moim zdaniem nie jest niezbędna - można dać inną paprykę, a jak mamy - dodać na 15 minut do garnka wędzoną gruszkę - po czym wyjąć gdy odda już swój aromat daniu. W oryginalnym przepisie Jamie sugeruje by dać tylko dwie puszki fasoli, czyli jakieś 480g po odcieku - to zdecydowanie za mało, lepiej dać 3 albo 4 puszki.

Wykonanie:

Zaparzyć kawę, najlepiej w ekspresie. Nie za słabą. Gdy kawa jeszcze jest gorąca, dodać do niej na kilka minut suszone papryczki chili - żeby je nasączyć i namoczyć.

Obrać i posiekać cebulę. Pomidory można zmiksować w miseczce.
W największym, szerokim garnku, lekko rozgrzać olej, dodać kmin, paprykę w proszku, oregano, liście laurowe, przemieszać - w niedługim czasie przyprawy powinny oddać swój aromat. Dodać cebulę i na małym ogniu smażyć ją aż zmięknie, około 7-10 minut.

Jeśli używane będą świeże chili - usunąć z nich pestki, posiekać dość drobno.

Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Wyjąć i posiekać chili z kawy.

Do garnka z cebulą dodać świeże chili, laski cynamonu, pokrojony czosnek i sporą ilość soli. Wlać 1/5 kawy. Przemieszać. Dodać pomidory, syrop z agawy albo cukier i resztę kawy. Dołożyć mięso mielone, wymieszać by mięso zostało rozdrobnione i połączyło się z sosem. Przykryć pokrywką i dusić na niedużym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny. Dodać odsączoną fasolę z puszki i paprykę w strąkach - jeśli jest akurat na nią sezon. Dogotować jeszcze około 20 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Chili con carne serwować gorące, na przykład z ugotowanym ryżem. Warto posypać natką pietruszki lub kolendry. Można dać kleks śmietany.

Danie jest jeszcze smaczniejsze jak postoi kilka godzin i potem je odgrzejemy.




0 komentarze

Prześlij komentarz