sobota, 9 listopada 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i karmelizowaną cebulą



Moja mama poczęstowała mnie tą wątróbką, a ja się nią zachwyciłam. Słodka - karmelizowana cebula + jabłka usmażone na maśle + soczysta w środku, a chrupiąca na zewnątrz wątróbka = wspaniałe danie obiadowe, gotowe w pół godziny. Musicie spróbować, bo może być to Wasz ulubiony przepis na wątróbkę drobiową.

W stosunku do oryginalnego przepisu Kingi Paruzel, zmniejszyłam nieco ilość cukru i masła. A i tak kompozycja smakowa pozostała doskonała.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i karmelizowaną cebulą

Składniki:
[na 2 porcje]

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 40 g masła + 1 łyżka oleju
  • mała garść cukru
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

Jabłko umyć, nie obiecać ze skórki. Wydrążyć pestki (przyda się specjalny przyrząd do wydrążania jabłek, z jego braku przekroiłabym jabłko na pół, wydrążyła gniazda nasienne i jabłko pokroiłabym w półplasterki) i pokroić na plasterki o grubości ok. 3 mm.

Wątróbkę oczyścić, umyć i osusz ręcznikiem papierowym.

Czerwoną cebulę obrać ze skórki i pokroić w 3 mm talarki.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać olej (olej zapobiegnie paleniu się masła) i smażyć na nim partiami talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie, ale nadal jędrne - plasterki jabłka nie mogą nachodzić na siebie, tylko smażyć się jak kotlety. Jabłka odłożyć na talerz. Patelni nie myć, tłuszczu nie wylewać - przyda się jeszcze.

Na osobną rozgrzaną patelnię wrzucić małą garść cukru i poczekać aż się rozpuści (można dodać łyżkę wody by było łatwiej). Nie dopuścić do spalenia cukru. Wrzucić na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtoczyć. Dodać 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekać aż się zredukuje - ocet ma wyparować.

Na rozgrzaną patelnię na której smażono jabłka wrzucić osuszoną, przyprawioną pieprzem wątróbkę. Smażyć ją ok. 5-8 min, na końcu doprawiając solą. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekać aż się zredukuje.

Na talerze wyłożyć talarki jabłka,usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę . Posypać posiekaną natką pietruszką.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.




***
Dla ułatwienia załączam film z przygotowania wątróbki. Na pewno niektórych przekona, że to proste danie:

4 komentarze:

  1. Ja zawsze robię wątróbkę drobiową z dodatkiem jabłka i cebuli, ale smażyłam dotychczas zawsze wszystko razem na jednej patelni. Spróbuję w takiej wersji, smażone osobno. Trochę mnie tylko ocet balsamiczny dodany do wątróbki nie przekonuje. Zatęskniło mi się za wątróbką - muszę koniecznie zrobić w przyszłym tygodniu, jak tylko ją kupię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też zawsze smażyłam wszystko na jednej patelni - bo tak szybciej i mniej zmywania... Haniu, wierz mi, że tu wszystko do siebie pasuje, i ocet balsamiczny do wątróbki też. Ale jak masz wątpliwości, to pomiń. Masz takie wyczucie smaku, że sama najlepiej wiesz co Ci podejdzie, a co mniej.

      Usuń
  2. była pyszna! Ocet balsamiczny bardzo pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za wątróbką. Źle mi się kojarzy z przedszkola, ale... w takiej wersji bym chętnie posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń