Zupa z gatunku 4 w 1: szybkich, niewymagających, sycących i rozgrzewających. Podejrzana u Reni Jusis, znanej z zamiłowania do wszystkiego co jest eko i zdrowe. Ma dodatek interesujących w smaku przypraw. Przypadnie do gustu zapracowanym amatorom soczewicy.
Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula, obrana
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
- 15 ml (1 łyżka) zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- sok z połówki cytryny
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1,5 litra wody zimnej
- sól
- pęczek świeżej kolendry albo natki pietruszki
- ew. mleko kokosowe
Wykonanie:
Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę - podsmażać je na oleju z przyprawami, aż cebula lekko zmięknie a przyprawy wydadzą piękny korzenny zapach.. Dodać przepłukaną na sicie i odsączoną soczewicę, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą miękkie, dodać przecier pomidorowy i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
Dla urozmaicenia można dodać mleka kokosowego. Zupę zmiksować na krem. Posypać natką kolendry albo pietruszki. Ewentualnie można polać zupę aromatycznym olejem rzepakowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz