czwartek, 17 października 2013

Tarta orzechowo-migdałowa



Sezon na orzechy jest właśnie teraz. Świeże i pyszne, łuskane koniecznie samodzielnie. Do zrobienia tej pysznej tarty kupiłam po 60 dag orzechów włoskich i laskowych. Po wyłuskaniu wszystkich i wykorzystaniu 30 dag do ciasta, została miseczka orzechów laskowych - do przegryzania. Ja wiem, że to sporo roboty, że łatwiej kupić już gotowe, ale świeżo wyłuskane orzechy nie są zjełczałe, a że stanowią one główny składnik tego ciasta, może warto się poświęcić? Przepis z książki Bogdana Gałązki "Kuchnia wielkich mistrzów", zamieszczony w "Kuchni" (nr 10/2009).

Tarta orzechowo-migdałowa

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 22 dag zimnego masła (12 dag do ciasta +10 dag do miodowego sosu)
  • 3 żółtka
  • 2 dag cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 20 ml zimnej wody
  • 100 ml płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 30 dag posiekanych orzechów laskowych i włoskich (użyłam po połowie jednych i drugich)
  • 10 dag płatków migdałowych
  • garść całych orzechów laskowych do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Dodać 12 dag zimnego masła pokrojonego na kawałki, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz wodę. Wymieszać, lekko zagnieść, tylko do połączenia składników,  nie wyrabiać.

Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki albo na pół godziny do zamrażalnika.

Formę do tarty o średnicy 30 cm posmarować kawałkiem masła (można też wykorzystać papier po maśle - to bardzo wygodny sposób, bo jest on idealnie natłuszczony), dno i boki wylepić ciastem.

Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Jeśli mamy fasolę, to dobrze ciasto obciążyć - w tym celu przykryć ciasto w formie pergaminem, a następnie obciążyć suszoną fasolą. Piec około 15 min w temp. 190°C (grzanie góra-dół), aż do lekkiego zezłocenia się ciasta.

Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z obciążeniem - usunąć papier z obciążeniem) i odstawić do ostygnięcia.

W szerokim rondlu lub sporej patelni rozpuścić resztę masła, dodać miód, orzechy oraz płatki migdałowe i wymieszać. Dodać jajka, ponownie wymieszać. Wylać masę orzechową na ostudzone ciasto, ozdobić z wierzchu garścią całych orzechów laskowych i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez 25 min w temp. 180°C  (grzanie góra-dół). Odstawić do ostygnięcia.






***

Teraz - w sezonie orzechowym - polecam Wam także inne ciasto z orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi (ciasto, które cieszy się bardzo dobrą opinią)

Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi


7 komentarzy:

  1. Mmm! Pyszności! Uwielbiam orzechy, tarty kocham! Przepis w sam raz dla mnie, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się świetnie z tą ilością orzechów, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała, bogata tarta, pyszności !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też ją lubię :) a w przyszłym tygodniu będę ją powtarzać

      Usuń