czwartek, 24 października 2013

Ciasto dyniowe



Ciasto z musem dyniowym - ciężkie i wilgotne. Bardzo smaczne, choć wydaje się takie zwykłe. Powinno udać się nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia. Serio. Jeśli chcemy by orzechy były miękkie, a nie chrupiące, trzeba użyć świeżo łuskanych, które w sezonie są jeszcze przyjemnie miękkie.

Właśnie połknęłam dyniowego bakcyla. Nie sądziłam, że ciasta z dynią mogą być takie dobre :) A to jest jeszcze w połowie pełnoziarniste! Jest na bazie jednej z najzdrowszych mąk - orkiszowych. Przepis z bloga Jadłonomia, ze zmianami.

Jest ciasto z dynią, było ciasto z cukinią, czeka mnie jeszcze chyba tylko z burakiem...


Ciasto dyniowe

Składniki:
na niedużą keksówkę 
[użyłam o szer. 8cm , dł. 26,5 cm i wys. 8 cm, ale może być znacznie mniejsza]

Suche składniki:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki orkiszowej razowej typ 2000 albo pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkotołowej
  • 3 całe goździki
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • szczypta soli

Mokre składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka 

oraz: 80 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo łuskanych) i 1-2 łyżki płynnego miodu

* jak zrobić puree z dyni? Na szklankę puree potrzeba około pół dyni hokkaido (ale może być też każdy inny gatunek), upieczonej w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni - w skorupie, bez pestek, pokrojonej na kilka mniejszych kawałków. Następnie bez trudu wykłada się miąższ ze skorupy i miksuje blenderem na gładkie puree. Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, ale można też zapasteryzować w słoikach i użyć później do wypieków, w tym także chlebowych. Do ciasta używamy całkowicie wystudzonego puree.

Wykonanie:

Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub zemleć w młynku (ja zmieliłam w młynku do kawy z dodatkiem mąki pszennej - bo samych przypraw byłoby za mało ilościowo). W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.

Mokre składniki dokładnie wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów - około 1/3 zostawić do posypania ciasta.

Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 40 - 60 minut (mnie to zajęło ok. 60 min), aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Gotowe ciasto polać wyjąć na blat i delikatnie polać płynnym miodem. Ostudzić.

Ciasto można zamrozić.


Dynia hokkaido - o ciemnej skórce i ciemnopomarańczowym miąższu, bardzo smaczna; ma zwarty i suchy miąższ




13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto. Ja też mam hokkaido, ale jeszcze nie zdecydowałam co z niej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) och, możliwości masz nieograniczone!

      Usuń
  2. dyniowe ciacho będzie królowało tej jesieni - świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się dopieka bo po 50 min wciąż jest w środku cięzkie, choć patyczek wychodzi suchy, może odrobina więcej proszku do pieczenia by pomogła. Nie miałam goździków i dodałam odrobinę, kilka dosłownie okruszków anyżu. Cudnie pachnie teraz anyżem, zadziwia mnie jak intensywna jest ta przyprawa. Ale ciacho super ( jestem w trakcie zjadania pierwszego ciepłego kawałka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też długo piekłam, około 60 minut, bo dopiero wtedy patyczek był suchy. W oryginale jest zaledwie 40 minut na pieczenie, ale to zależy od piekarnika...

      Anyż też korzenny, fajna zamiana. Cieszę się, że smakuje i wyszło. Pozdrawiam serdecznie!

      P.S. Ostatnio zostałam poczęstowana przepysznym sernikiem dyniowym, więc dziś zakasuję rękawy i piekę. Nie wiem jak Ty, ale ja nie spodziewałam się, że dynia może być taka wszechstronna!

      Usuń
  4. Prawie czuję smak tego ciasta. Świetne połączenie smaków :) Pozdrawiam Nino :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wyszło przepyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło :) dziękuję za komentarz i pozdrawiam

      Usuń
  6. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam kolor dyniowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń