Ciasto z musem dyniowym - ciężkie i wilgotne. Bardzo smaczne, choć wydaje się takie zwykłe. Powinno udać się nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia. Serio. Jeśli chcemy by orzechy były miękkie, a nie chrupiące, trzeba użyć świeżo łuskanych, które w sezonie są jeszcze przyjemnie miękkie.
Właśnie połknęłam dyniowego bakcyla. Nie sądziłam, że ciasta z dynią mogą być takie dobre :) A to jest jeszcze w połowie pełnoziarniste! Jest na bazie jednej z najzdrowszych mąk - orkiszowych. Przepis z bloga Jadłonomia, ze zmianami.
Jest ciasto z dynią, było ciasto z cukinią, czeka mnie jeszcze chyba tylko z burakiem...
Ciasto dyniowe
Składniki:
na niedużą keksówkę
[użyłam o szer. 8cm , dł. 26,5 cm i wys. 8 cm, ale może być znacznie mniejsza]
Suche składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mąki orkiszowej razowej typ 2000 albo pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkotołowej
- 3 całe goździki
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka
oraz: 80 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo łuskanych) i 1-2 łyżki płynnego miodu
* jak zrobić puree z dyni? Na szklankę puree potrzeba około pół dyni hokkaido (ale może być też każdy inny gatunek), upieczonej w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni - w skorupie, bez pestek, pokrojonej na kilka mniejszych kawałków. Następnie bez trudu wykłada się miąższ ze skorupy i miksuje blenderem na gładkie puree. Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, ale można też zapasteryzować w słoikach i użyć później do wypieków, w tym także chlebowych. Do ciasta używamy całkowicie wystudzonego puree.
Wykonanie:
Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub zemleć w młynku (ja zmieliłam w młynku do kawy z dodatkiem mąki pszennej - bo samych przypraw byłoby za mało ilościowo). W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.
Mokre składniki dokładnie wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów - około 1/3 zostawić do posypania ciasta.
Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 40 - 60 minut (mnie to zajęło ok. 60 min), aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Gotowe ciasto polać wyjąć na blat i delikatnie polać płynnym miodem. Ostudzić.
Ciasto można zamrozić.
Dynia hokkaido - o ciemnej skórce i ciemnopomarańczowym miąższu, bardzo smaczna; ma zwarty i suchy miąższ |
Pysznie wygląda to ciasto. Ja też mam hokkaido, ale jeszcze nie zdecydowałam co z niej zrobić ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) och, możliwości masz nieograniczone!
Usuńdyniowe ciacho będzie królowało tej jesieni - świetne :)
OdpowiedzUsuńna pewno - w wielu domach :)
Usuńrany, ale ma piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńto dzięki intensywnopomaranczowej dyni hokkaido
UsuńWłaśnie się dopieka bo po 50 min wciąż jest w środku cięzkie, choć patyczek wychodzi suchy, może odrobina więcej proszku do pieczenia by pomogła. Nie miałam goździków i dodałam odrobinę, kilka dosłownie okruszków anyżu. Cudnie pachnie teraz anyżem, zadziwia mnie jak intensywna jest ta przyprawa. Ale ciacho super ( jestem w trakcie zjadania pierwszego ciepłego kawałka)
OdpowiedzUsuńja też długo piekłam, około 60 minut, bo dopiero wtedy patyczek był suchy. W oryginale jest zaledwie 40 minut na pieczenie, ale to zależy od piekarnika...
UsuńAnyż też korzenny, fajna zamiana. Cieszę się, że smakuje i wyszło. Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Ostatnio zostałam poczęstowana przepysznym sernikiem dyniowym, więc dziś zakasuję rękawy i piekę. Nie wiem jak Ty, ale ja nie spodziewałam się, że dynia może być taka wszechstronna!
Prawie czuję smak tego ciasta. Świetne połączenie smaków :) Pozdrawiam Nino :) Małgosia
OdpowiedzUsuń:) również Cię pozdrawiam
Usuńciasto wyszło przepyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :) dziękuję za komentarz i pozdrawiam
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam kolor dyniowego ciasta :)
OdpowiedzUsuń