Chłodnik z ogórków gruntowych. Idealna zupa na upały.
Uprażona dynia przyjemnie chrupie i warto jej użyć do posypania zupy.
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- 750 g ogórków gruntowych
- 1 średniej wielkości ząbek czosnku
- 400g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2-3 szklanki kefiru
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 2-3 łyżki posiekanej mięty
- 2 garści pestek dyni
- sól, pieprz
Wykonanie:
Chłodnik musi być porządnie schłodzony, w związku z tym najlepiej wszystkie składniki włożyć do lodówki jeszcze przed rozpoczęciem jego przyrządzania - oczywiście jeśli mamy na to czas.
Ogórki dokładnie umyć. Zetrzeć na tarce - na grubych oczkach - wraz ze skórką.
Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć na desce nożem wraz z solą (jakieś pół łyżeczki) - dzięki temu uzyskamy gładką pastę czosnkową.
Koperek i miętę posiekać.
Jogurt połączyć z pastą czosnkową, dodać ok. pół łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać. Dodać starte ogórki i posiekane zioła. Wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przynajmniej na pół godziny*, "do przegryzienia się" składników.
Po wyjęciu z lodówki dodać kefir - w takiej ilości by uzyskać pożądaną gęstość. Ogórki podczas leżakowania w lodówce powinny już puścić nieco wody. Doprawić solą i pieprzem - do smaku.
Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku pestkami dyni. Bardzo dobrze komponują się z ogórkiem.
*jeśli składniki wcześniej były w lodówce, jeśli były w temperaturze pokojowej, na co najmniej 2 godziny
Na te upały idealna zupka :D
OdpowiedzUsuńJest tak gorąco, taki pyszny chłodnik wspaniale się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń