Pasta rybna - z łososia, z dodatkiem kolendry i soku z limonki, to ciekawe smarowidło do chleba. Bardzo dużo daje jej dodatek kolendry i szczypiorku. Zioła rządzą! Pasta sprawdzi się też na imprezach jako dodatek do grzanek czy krakersów. Nie zawiera dużo masła, ale i tak jego dodatek powoduje, że miękka staje się po kilkunastu minutach od wyjęcia z lodówki. Przepis podpatrzyłam na ciekawym blogu Hani-Kasi.
Pasta z łososia, kolendrą i limonką
Składniki:
(4 porcje)
- ok. 250 g świeżego łososia
- ok. 150 g wędzonego łososia (u mnie wędzonego na ciepło)
- ok. 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1 limonki
- kilka łyżek posiekanego szczypiorku
- kilka łodyżek posiekanej świeżej kolendry
- trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1/4 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- szczypta chili w proszku lub kilka kropli tabasco
- szczypta soli
Wykonanie:
Świeżego łososia ugotować na parze, ostudzić, obrać ze skóry, usunąć ości. Masło i oliwę umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać rozdrobnionego łososia (ugotowanego i wędzonego), sok z limonki i rozgniatać widelcem do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Można też użyć malaksera. Podawać ze świeżą bagietką, chlebem razowym, grzankami z bagietki lub krakersami.
0 komentarze
Prześlij komentarz