piątek, 7 czerwca 2013

Pasta łososiowa z kolendrą i limonką




Pasta rybna - z łososia, z dodatkiem kolendry i soku z limonki, to ciekawe smarowidło do chleba. Bardzo dużo daje jej dodatek kolendry i szczypiorku. Zioła rządzą! Pasta sprawdzi się też na imprezach jako dodatek do grzanek czy krakersów. Nie zawiera dużo masła, ale i tak jego dodatek powoduje, że miękka staje się po kilkunastu minutach od wyjęcia z lodówki. Przepis podpatrzyłam na ciekawym blogu Hani-Kasi.

Pasta z łososia, kolendrą i limonką

Składniki:
(4 porcje)

  • ok. 250 g świeżego łososia
  • ok. 150 g wędzonego łososia (u mnie wędzonego na ciepło)
  • ok. 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1 limonki
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • kilka łodyżek posiekanej świeżej kolendry
  • trochę świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • szczypta chili w proszku lub kilka kropli tabasco
  • szczypta soli

Wykonanie:

Świeżego łososia ugotować na parze, ostudzić, obrać ze skóry, usunąć ości. Masło i oliwę umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać rozdrobnionego łososia (ugotowanego i wędzonego), sok z limonki i rozgniatać widelcem do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Można też użyć malaksera. Podawać ze świeżą bagietką, chlebem razowym, grzankami z bagietki lub krakersami.



0 komentarze

Prześlij komentarz