Jeśli szukasz przepisu na łatwe ciasto, do tego szybkie, wilgotne i sezonowe, oto ono. Spełnia wszelkie warunki. Polubiłam je za to, że przygotowanie zajmuje 10-15 minut. Co zrobić, żeby ciasto na pewno wyszło? Należy trzymać się ściśle przepisu: składniki w temperaturze pokojowej, mąka przesiana, składniki mieszamy tylko do połączenia, nie dłużej. Dorotus, autorka przepisu, pisze, że w tym cieście owoce nie opadają na dno, bo ciasto jest gęste. U mnie niektóre owoce zatopiły się w cieście i szczerze mówiąc, myślę, że to wychodzi ciastu na dobre - dzięki temu właśnie było tak smaczne. Podobno (bo ciasto przede mną piekło już wiele osób) warunkiem nieopadania owoców jest użycie bardzo gęstego jogurtu greckiego. Ja pozostanę jednak przy mojej wersji i owocach, które - dzięki opadaniu - mają szansę znaleźć się w każdym kęsie.
Niby zwykłe ciasto do herbaty, ale bardzo smaczne.
Ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
- 600 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki (10 ml) sody oczyszczonej
- ok. 600 - 700 g dowolnych owoców
- cukier puder po posypania (niekoniecznie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba je wyjąć z lodówki na około godzinę przed pieczeniem. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny - tylko do połączenia składników.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 80 minut, bo użyłam mniejszej blaszki.
Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem (niekoniecznie, bo ciasto jest dość słodkie).
ale pięknie wyglądają te owoce rozłożone na cieście :)
OdpowiedzUsuńJest śliczne! Podoba mi się jak ułożyłaś owoce :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo jogurtowe ciasta.
Pozdrawiam:)
Ciasto jest rewelacyjne !!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się!
Usuń