środa, 15 maja 2013

Hamburger wołowy



Hamburger domowy z najlepszym wołowym kotletem, z miętą, tymiankiem i natką pietruszki. Hamburgery z budek fast food, to nieporozumienie... Oto przepis na pyszne kanapki z wysokiej jakości mięsem, aromatycznym od ziół. Przygotowywałam kiedyś podobne na slowfoodowych warsztatach dla dzieci. Takimi hamburgerami zajadali się: i dzieci i dorośli. Bardzo polecam.

Hamburger wołowy

Składniki:
na ok. 6 -8 hamburgerów
  • 1 kg wysokiej jakości mięsa wołowego
  • 30 - 45 ml musztardy np. dijon
  • 1 szklanka ziół: po 1/3 szklanki mięty, tymianku i natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
dodatki:
  • majonez rozmarynowy (posiekany świeży rozmaryn, zmiksowany z majonezem)
  • keczup
  • sałata lodowa
  • pomidory
  • bułki hamburgerowe z sezamem, ew. zwykłe bułki
Wykonanie:

Mięso zemleć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Przygotować warzywa: pokroić pomidory na plasterki, porwać sałatę. Bardzo ciekawym dodatkiem do hamburgerów jest majonez rozmarynowy - 2 łyżki majonezu połączyć z bardzo drobno posiekanym świeżym rozmarynem. Nie potrzebujemy go wiele do jednego burgera, łyżeczkę bądź mniej.


Na patelni rozgrzać olej, podsmażać cebulę i czosnek do zeszklenia - kilka minut. Zdjąć z ognia.

Posiekać zioła - używamy tylko listków tymianku i mięty. Po posiekaniu każdego z ziół powinno być po 1/4 szklanki. Natkę pietruszki też drobno posiekać.

mięta
Mięso połączyć z ziołami, solą, pieprzem, 2 łyżkami oleju, musztardą oraz podsmażoną cebulą z czosnkiem. Spróbować czy jest wystarczająco dobrze przyprawione. Dodać jajko i bułkę tartą - ok. 1/3 szklanki - ma pomóc związać całość.

majonez rozmarynowy
Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Do smażenia potrzebna jest minimalna ilość tłuszczu. Ja smaruję patelnię natłuszczonym ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. W zależności od grubości kotletów i ich wielkości, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Najbardziej lubię jak w środku są lekko różowe i soczyste.

W trakcie smażenia kotletów przygotować bułki hamburgerowe. Podpiec je w tosterze lub w piekarniku - by je podgrzać i by stały się chrupiące.

Propozycja podania: na jednej połowie bułki rozsmarować majonez rozmarynowy, ułożyć sałatę i
plasterek pomidora oraz usmażony kotlet wołowy. Kotlet posmarować łyżeczką keczupu i przykryć hamburgera drugą połową bułki.

Bułki hamburgerowe są lekko mleczne, pyszne, ale kajzerki też się sprawdziły.

stary młynek, ale mieli pieprz najlepiej - bardzo drobno
łodyg pozostałych po użytych ziołach nie wyrzucaj - są świetnym dodatkiem do sporządzania wywarów
smażymy po 2-3 minuty z każdej strony



2 komentarze: