Hamburger domowy z najlepszym wołowym kotletem, z miętą, tymiankiem i natką pietruszki. Hamburgery z budek fast food, to nieporozumienie... Oto przepis na pyszne kanapki z wysokiej jakości mięsem, aromatycznym od ziół. Przygotowywałam kiedyś podobne na slowfoodowych warsztatach dla dzieci. Takimi hamburgerami zajadali się: i dzieci i dorośli. Bardzo polecam.
Hamburger wołowy
Składniki:
na ok. 6 -8 hamburgerów
- 1 kg wysokiej jakości mięsa wołowego
- 30 - 45 ml musztardy np. dijon
- 1 szklanka ziół: po 1/3 szklanki mięty, tymianku i natki pietruszki
- 1 jajko
- ok. 1/3 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- majonez rozmarynowy (posiekany świeży rozmaryn, zmiksowany z majonezem)
- keczup
- sałata lodowa
- pomidory
- bułki hamburgerowe z sezamem, ew. zwykłe bułki
Mięso zemleć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Przygotować warzywa: pokroić pomidory na plasterki, porwać sałatę. Bardzo ciekawym dodatkiem do hamburgerów jest majonez rozmarynowy - 2 łyżki majonezu połączyć z bardzo drobno posiekanym świeżym rozmarynem. Nie potrzebujemy go wiele do jednego burgera, łyżeczkę bądź mniej.
Posiekać zioła - używamy tylko listków tymianku i mięty. Po posiekaniu każdego z ziół powinno być po 1/4 szklanki. Natkę pietruszki też drobno posiekać.
mięta |
majonez rozmarynowy |
W trakcie smażenia kotletów przygotować bułki hamburgerowe. Podpiec je w tosterze lub w piekarniku - by je podgrzać i by stały się chrupiące.
Propozycja podania: na jednej połowie bułki rozsmarować majonez rozmarynowy, ułożyć sałatę i
plasterek pomidora oraz usmażony kotlet wołowy. Kotlet posmarować łyżeczką keczupu i przykryć hamburgera drugą połową bułki.
Bułki hamburgerowe są lekko mleczne, pyszne, ale kajzerki też się sprawdziły.
stary młynek, ale mieli pieprz najlepiej - bardzo drobno |
łodyg pozostałych po użytych ziołach nie wyrzucaj - są świetnym dodatkiem do sporządzania wywarów |
smażymy po 2-3 minuty z każdej strony |
Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe, wygląda super! domowe burgery górą!
OdpowiedzUsuń