wtorek, 28 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i budyniem




Wilgotne, szybkie i bezproblemowe ciasto sezonowe - z rabarbarem. Z warstwą budyniu. Przepis z "The Australian Women's Weekly', znaleziony na blogu mojewypieki, nieco zmieniony. Koniecznie do zrobienia póki rabarbar jest w sklepach.

Ciasto z rabarbarem i budyniem
[na tortownicę o średnicy 21cm]

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 110 g (pół szklanki) drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 185 g mąki pszennej
  • 1/2 (2,5 ml) łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego (można pominąć - ja zrobiłam to przez pomyłkę a ciasto wyszło b. dobre)
  • 500 g rabarbaru
  • kilka łyżek cukru demerara (lub zwykłego) - do posypania
  • cukier puder - niekoniecznie - do oprószenia ciasta po upieczeniu

Składniki na budyń:

  • 2 płaskie łyżki* (1 łyżka - 15 ml) proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo cukier waniliowy zamiast ekstraktu i zwykłego cukru)

Wykonanie:

Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml zimnego mleka rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykły budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, cały czas mieszając rózgą by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Rabarbar obrać i pokroić na 5cm kawałki.

Przygotować ciasto. Miękkie masło (takie które leży na blacie kilka godzin) umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę (używałam końcówek jak do ubijania białek). Dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo).

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. 3/4 ciasta będziemy wykładać na spód, pozostałe 1/4 ciasta na wierzch.

Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 3/4 ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego ciasno wyłożyć (na sztorc) pokrojony rabarbar. Posypać dwiema łyżkami cukru. Następnie łyżeczką wyłożyć pozostałą część ciasta, wyrównać. Ciasto nie musi całkowicie przykryć wierzchu, rozpłynie się podczas pieczenia.



Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić, można posypać przesianym cukrem pudrem.

* łyżka płaska o pojemności 15 ml (użycie większej lub mniejszej łyżki może spowodować, że budyń będzie zbyt rzadki lub zbyt zwarty)


6 komentarzy:

  1. Jakie śliczne zdjęcia! A ciasto prezentuje się wspaniale :) Mam w planach w ten weekend zabrać się za jakiś wypiek z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi miło, dziękuję :) zdjęcia robione telefonem :) ja to ciasto piekłam już dwa razy i poczęstowani pieką w swoich domach

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Z budyniem musi być naprawdę pyszne, no i wiadomo- rabarbar, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń