Nie będę owijać w bawełnę. Podaję Wam przepis na doskonałą marynatę do karkówki czyli często podstawowego mięsa na grilla. Różnorodna w składniki, ale prosta w wykonaniu.
Karkówka z grilla w marynacie
Składniki na 1kg karkówki:
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2,5 łyżki (42ml) musztardy np. dijon
- 1 łyżeczka (5ml) suszonego majeranku
- 0,75 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżka ziaren kolendry, rozdrobnionych w moździerzu albo tłuczkiem (przez woreczek) albo 2 płaskie łyżeczki mielonej kolendry
Składniki marynaty dokładnie połączyć.
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 plastrów - mają być cienkie by na grillu upiekły się szybko. Każdy z plastrów karkówki lekko rozbić tłuczkiem - z dwóch stron. Ja rozbijam tłuczkiem wkładając po kolei każdy z kawałków mięsa do foliowej torebki - wówczas mięso nie rozpryskuje swych soków po całej kuchni.
Mięso najlepiej włożyć do foliowej torebki, gdyż wtedy dojście do niego marynaty jest najskuteczniejsze - dotrze ona do każdego zakamarka, ponadto łatwo jest w trakcie marynowania lekko poruszać mięsem i przesunąć marynatę z dna folii do wyższych partii.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
nie mogę się już doczekać pierwszego grilla, na pewno skorzystam z marynaty :)
OdpowiedzUsuńprzyda się na sezon grillowy :)
OdpowiedzUsuńKarkóweczka jak się patrzy, aż ślina cieknie.
OdpowiedzUsuńZrobiłem delikatnie zmodyfikowany:
OdpowiedzUsuńsarepska musztarda i do tego gorczyca (połowa w moździerzu rozdrobniona reszta w całości) i łyżeczka papryki bardzo ostrej (coś a'la suszone chilli tyle, że z Turcji)
wyszło przepysznie ;)
bardzo się cieszę :) przepis to pole wyjściowe do eksperymentów - czasem wymuszonych ilością składników właśnie, czasem własnym smakiem
UsuńPzdr
zmodyfikowany bo kolendry zabrakło ;)
OdpowiedzUsuń