piątek, 15 marca 2013

Sernik waniliowy z karmelem






To jeden ze smaczniejszych serników w stylu amerykańskim. A właściwie to mariaż włosko - (ricotta) -polsko - (ser biały) amerykański. Bardzo udany. Całość zwieńczona lekko słonym karmelem, które stanowi kropkę nad i. Polecam na wyjątkowe okazje, ale nie tylko. Może ktoś skusi się w najbliższy weekend albo na Wielkanoc. Sernik na podstawie przepisu Donny Hay: salted caramel and vanilla baked cheesecake, podaję ze zmianami.


Sernik waniliowy z solonym karmelem

Składniki:
szklanka w tym przepisie=250ml
spód ciasta:

  • 225g kruchych herbatników np. typu digestive
  • 1/4 szklanki (30g) mąki migdałowej (mielonych na mąkę migdałów) 
  • 70-75g masła
ciasto:

  • 350g sera ricotta
  • 500g sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 50g masła
  • 1 szklanka (175g) cukru brązowego (ale może być też biały)
  • 4 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii (albo 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/albo cukier z wanilią)
  • 400 śmietanki o zawartości 30 albo 36% tłuszczu
  • 1 łyżka (15ml) cukru pudru

na karmel:

  • 1 szklanka (250ml) śmietanki o zawartości 30 albo 36% tłuszczu
  • 60g masła
  • 1 szklanka (175g) cukru brązowego (ale może być też biały)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, zatem trzeba je wyjąć z lodówki na godzinę - dwie przed zabraniem się do pracy.

Ciasteczka zemleć na pył w mikserze. Masło, pokrojone na małe kawałki, roztopić na małym ogniu, odstawić do ostygnięcia. Jeśli mamy migdały, a nie mąkę migdałową, migdały także zemleć - w malakserze lub w młynku do orzechów. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciastka powinny mieć konsystencję lekko mokrej bułki tartej.

Tortownicę o średnicy ok. 22 cm uszczelnić dodatkowo folią aluminiową (dno) - chyba, że mamy pewność, że jest idealnie szczelna. Do zamkniętej tortownicy wysypać masę ciasteczkową, docisnąć równomiernie do spodu i częściowo boków (ile starczy ciastek), tworząc podłoże do ciasta. Włożyć do lodówki na około godzinę - wówczas masło zastygnie, a masa ciasteczkowa utwardzi się.

Nagrzać piekarnik do temperatury 160 st. C. Grzanie góra-dół.

Umieścić masło i 1/3 szklanki cukru w misie miksera - utrzeć ze sobą, dodać serek ricotta i zmielony ser biały* i resztę cukru. Miksować do połączenia składników. Dodać jajka, sól, miąższ wydrążony z laski wanilii**, miksować do połączenia składników, nie dłużej - by nie wtłaczać powietrza.

Masę serową wylać do tortownicy, na przygotowany wcześniej spód.

Tortownicę umieścić w większej formie, albo w innym naczyniu nadającym się pieczenia. Przygotować wrzątek. Ciasto włożyć do piekarnika i do naczynia, do którego włożono tortownicę, wlać wrzątek - mniej więcej do wysokości 1/2 wysokości tortownicy. Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej ok. 90 minut, aż sernik będzie u góry ścięty na powierzchni. Wystudzić w otwartym piekarniku, włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na upieczonym serniku wyłożyć ubitą śmietankę.

Przygotować sos karmelowy (można go przygotować na tym etapie albo bezpośrednio przed spożyciem): umieścić śmietankę, cukier i masło na patelni albo w garnku, podgrzewać aż cukier się rozpuści - na wolny ogniu. Zwiększyć ogień i podgrzewać na większym ogniu ok. 5-7 minut, aż karmel się zagęści. Zdjęty z ognia i ostudzony jeszcze zgęstnieje. Gdy jest jeszcze gorący, dodać sporą szczyptę soli. Przestudzonym karmelem polać ciasto.

*w oryginale jest kremowy serek o zawartości ponad 20% tłuszczu, w Polsce świetnie sprawdzi się ser biały do serników, do którego dodałam trochę masła, by był bardziej kremowy

** pozostała po wydrążeniu miąższu zdrewniała część, włożona do małego słoiczka z cukrem, "zrobi" z niego cukier waniliowy







Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze: