niedziela, 10 lutego 2013

Zimowa zupa pomidorowa




Prawdziwa zupa pomidorowa w zimie jest możliwa dzięki przecierom pomidorowym - domowym - pieczołowicie przygotowywanym przez niektóre panie domu pod koniec lata (póki co do nich nie należę), albo gotowym, które są dla mnie bazą do zup i wszelkich sosów pomidorowych - do pizzy, gołąbków i innych dań. Przecier pomidorowy użyty do tej zupy to nic innego jak zmiksowane pomidory w czystej postaci - z gatunku tych mięsistych. 

Do tej zupy przygotowałam kostki lodowe - śmietanowo-ziołowe. Daje to bardzo fajny efekt wizualny przy minimalnym nakładzie pracy. 

Zimowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • 700 przecieru pomidorowego (z butelki/kartonu - niekiedy przecier nazywany jest passatą)
  • 800-1000ml bulionu warzywnego albo warzywno-mięsnego*
  • 1 mała puszka - 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 spora cebula np. czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • chili w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • odrobina suszonej albo świeżo startej skórki z cytryny

dodatkowo - na ziołowo-śmietanowe kostki lodowe:

  • 200g śmietany 12% albo jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Najpierw przygotować bulion oraz kostki ziołowo-śmietanowe.

Kostki ziołowo-śmietanowe:

Natkę pietruszki (tylko liście - łodygi zachować do ugotowania wywaru - wzmocni to jego smak) zmiksować z olejem, dodać śmietanę lub jogurt - dalej miksować aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę rozlać do pojemników na kostki do lodu i włożyć do zamrażalnika.

Zupa:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć przez około 10 minut na niedużym ogniu - do zeszklenia. Im dłużej będziemy smażyć cebulę, tym stanie się słodsza. Dodać posiekany czosnek i cukier, smażyć dalsze 2-3 minuty. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i zioła i smażyć jeszcze przez minutę - dwie. Wlać przecier pomidorowy i gorący bulion. Zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem, chili w proszku i odrobiną suszonej skórki z cytryny (można dać startą świeżą - nie więcej niż pół łyżeczki).

Podawać gorące z kostkami śmietanowo - ziołowymi (kostki ładnie się roztopią). Oczywiście zupę można podawać solo, albo wmieszać śmietanę do zupy i posypać siekaną natką pietruszki.

*można przygotować bardzo prosty i szybki bulion warzywny, przepis podawałam TUTAJ, aby otrzymać bulion warzywno-mięsny (polecam wołowinę z kością np. 30dag), wystarczy zalać mięso zimną wodą, pogotować na wolnym ogniu około godziny, po czym dodać warzywa - np. wg sposobu ekspresowego z linku

składniki




***
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. - producent linii "Kujawski ze Smakiem".





4 komentarze:

  1. Musiała być pyszna, uwielbiam pomidorową :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita wersja pomidorowej - na zimę idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka Nino:)
    Dziękuję za udział, bardzo się cieszę ,że bawiłaś się ze mną:)
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! mam sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )

    OdpowiedzUsuń