Przepis na suflet przygotowywany w ramach warsztatów kulinarnych dla blogerek prowadzonych przez Kurta Schellera. Suflet był poprawny, od siebie dałabym zioła do środka - tymianek albo natkę pietruszki. Koniecznie trzeba dobrze doprawić! No i niestety - jak to suflet - łatwo opada.
Suflet grzybowy
Składniki:
na 6 sufletów
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 3 łyżeczki tartego parmezanu
- 200 g świeżych grzybów, dowolnych (albo mrożonych i potem rozmrożonych)
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
moim zdaniem warto dodać świeże lub suszone zioła: tymianek/natkę pietruszki
Do smarowania formy:
- 70 g masła
- 30 g świeżo tartego parmezanu
Wykonanie:
Grzyby posiekać w maszynie lub drobno pokroić. Połowę masła ( 60g) rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu posiekane masło i wymieszać je z mąką na jednolitą masę (widelcem, a jeszcze lepiej trzepaczką), chwilę gotując. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko - stale mieszając. Całość ponowne postawić na ogniu i delikatnie podgrzewając mieszać doprowadzając do wrzenia, jednak nie dłużej jak około 4 minuty . Całość zdjąć z ognia, wymieszać z dwiema łyżeczkami parmezanu i grzybami. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Całość odstawić na kilka minut, a następnie do masy dodać trzy żółtka.
[z rad szefa kuchni Makro: temp. masy powinna mieć poniżej 70 st. C podczas dodawania żółtek, by nie zrobiła się jajecznica]
W osobnym naczyniu ubić białko z czterech jaj na sztywną masę.
Całość delikatnie połączyć. Przelać masę do uprzednio wysmarowanych i posypanych parmezanem foremek - napełniając je do 3/4 wysokości naczynia (suflet rośnie podczas pieczenia) i piec najpierw przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni a następnie 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopnie. Od razu podawać.
suflet przed pieczeniem |
Nina jesteśmy Twoimi fanami:):)
OdpowiedzUsuń