wtorek, 11 grudnia 2012

Pieczone jabłka z masą marcepanową i bakaliami


Deser z finałowego odcinka MasterChef, którym laureatka skradła podniebienie jurorów. Moje także - bo deser jest naprawdę dobry. Słodkie jabłko z domową, "podrasowaną" masą marcepanową - bo z pysznymi bakaliami i skórką z owoców cytrusowych. Zmniejszyłam nieco proporcje sosu - na bazie soku jabłkowego i rumu. Podana ilość w zupełności wystarcza. Zrezygnowałam z polewania jabłka solonym karmelem - deser podawany był jako koniec obfitej kolacji i chciałam by był lżejszy. Poza tym uważam, że karmel nie jest niezbędny choć z pewnością wzbogaciłby jeszcze jabłko i paletę smaków.

Pieczone jabłka z masą marcepanową i bakaliami
  • 12 dużych ładnych jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 50 ml rumu lub śliwowicy
Masa marcepanowa z bakaliami:


  • 400 g migdałów


  • 400 g cukru pudru


  • 240 ml płynnej słodkiej śmietanki o zawartości 30% lub 36% tłuszczu


  • spora garść rodzynek


  • 50 ml rumu rumu (lub śliwowicy)


  • garść posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne)


  • około 1 łyżeczki soku z cytryny


  • otarta skórka z 3/4 dużej pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)


  • otarta skórka z 3/4 cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)


  • Wykonanie:

    Do przepisu można użyć gotowych, mielonych migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).

    Używając migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na mąkę w malakserze.

    W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem.

    Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.

    Zmieloną mączkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i sokiem z cytryny, rodzynkami, orzechami, skórką z pomarańczy i cytryny. Dobrze wymieszać.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

    Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne (tak, jabłko będzie przedziurawione na wylot).

    W połowie wysokości, wokół każdego jabłka zrobić nacięcie w celu uniknięcia zniekształcenia się i pęknięcia jabłka podczas pieczenia.

    Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić marcepanem z bakaliami - w miejscu po gnieździe nasiennym i pod czapeczką; ułożyć w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem (niekoniecznie). Podlać sokiem jabłkowym i rumem (lub śliwowicą). Piec przez ok 30-35 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut) do miękkości. Podawać gorące.

    W zależności od hojności nadzienia i wielkości jabłek, może zostać nieco masy marcepanowej - powinno się ją spożyć w ciągu kilku dni.



    4 komentarze:

    1. Z marcepanem nie robiłam. Musze kiedyś spróbować:)

      OdpowiedzUsuń
    2. zrobiłam, podałam z lodami waniliowymi i rozpuszczoną czekoladą, goście byli zachwyceni. Pyszny deser :)

      OdpowiedzUsuń