sobota, 29 grudnia 2012

Pasta z suszonych pomidorów



Jeszcze jedna propozycja menu na imprezę sylwestrową. Pasta do grzanek z suszonych pomidorów z oleju. Gotowa w kilka sekund. Zaskakująco smaczna, przy minimalnej ilości składników.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

I wersja, podstawowa [na zdjęciach]

  • słoik (300ml) suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • oliwa

II wersja

  • słoik (300ml) suszonych pomidorów w oleju
  • oliwa
  • kilka kaparów
  • garść orzechów laskowych lub włoskich, uprażonych na suchej patelni albo w piekarniku
  • chili - suszone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie - by zmiękło), świeże lub w płatkach

III wersja - do makaronu

  • słoik (300ml) suszonych pomidorów w oleju
  • oliwa
  • garść orzechów laskowych lub włoskich, uprażonych na suchej patelni albo w piekarniku
  • chili - suszone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie - by zmiękło), świeże lub w płatkach
  • mały kawałek twardego sera dojrzewającego, startego
  • ew. ząbek czosnku

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, dodają oliwę - w ilości wg potrzeb.
Posolić i popieprzyć. W przypadku III wersji - do makaronu, można dodać także łyżkę lub dwie mascarpone albo trochę więcej śmietanki kremówki - pasta będzie wówczas bardziej kremowa. Do makaronu można także zetrzeć nieco skórki z cytryny.




Inne przepisy:

Pyszny makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów


Zbiór przepisów na pasty do chleba i różnego rodzaju pesto


Zbiór przepisów na imprezy - różne przekąski



6 komentarzy:

  1. bardzo bardzo fajny pomysł na pastę, suszone pomidory są pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są :) zwłaszcza własnoręcznie robione, ja mam w tym roku zaledwie kilka słoików i posiłkuję się tymi ze sklepu, na szczęście są łatwo dostępne

      Usuń
  2. Podoba mi się. Na razowy chlebek idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po raz pierwszy jadłam ją w jakiejś restauracji i przyznam, że mocno się zdziwiłam, że to taki minimalizm - a ja bym chyba w życiu na to nie wpadła

      Usuń
  3. do pierwszej wersji dodać jeszcze 2 ząbki czosnku i można się objadać i objadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaręczam, że pierwsza wersja i bez czosnku jest bardzo smaczna :) to zależy od jakości pomidorów. Otrzymujemy ich skoncentrowany smak, niczym niezmącony.

      Usuń