Jeszcze jedna propozycja menu na imprezę sylwestrową. Pasta do grzanek z suszonych pomidorów z oleju. Gotowa w kilka sekund. Zaskakująco smaczna, przy minimalnej ilości składników.
Pasta z suszonych pomidorów
Składniki:
I wersja, podstawowa [na zdjęciach]
- słoik (300ml) suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- oliwa
II wersja
- słoik (300ml) suszonych pomidorów w oleju
- oliwa
- kilka kaparów
- garść orzechów laskowych lub włoskich, uprażonych na suchej patelni albo w piekarniku
- chili - suszone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie - by zmiękło), świeże lub w płatkach
III wersja - do makaronu
- słoik (300ml) suszonych pomidorów w oleju
- oliwa
- garść orzechów laskowych lub włoskich, uprażonych na suchej patelni albo w piekarniku
- chili - suszone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie - by zmiękło), świeże lub w płatkach
- mały kawałek twardego sera dojrzewającego, startego
- ew. ząbek czosnku
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, dodają oliwę - w ilości wg potrzeb.
Posolić i popieprzyć. W przypadku III wersji - do makaronu, można dodać także łyżkę lub dwie mascarpone albo trochę więcej śmietanki kremówki - pasta będzie wówczas bardziej kremowa. Do makaronu można także zetrzeć nieco skórki z cytryny.
Inne przepisy:
Pyszny makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów
Zbiór przepisów na pasty do chleba i różnego rodzaju pesto
Zbiór przepisów na imprezy - różne przekąski
bardzo bardzo fajny pomysł na pastę, suszone pomidory są pyszne
OdpowiedzUsuńsą :) zwłaszcza własnoręcznie robione, ja mam w tym roku zaledwie kilka słoików i posiłkuję się tymi ze sklepu, na szczęście są łatwo dostępne
UsuńPodoba mi się. Na razowy chlebek idealna :)
OdpowiedzUsuńpo raz pierwszy jadłam ją w jakiejś restauracji i przyznam, że mocno się zdziwiłam, że to taki minimalizm - a ja bym chyba w życiu na to nie wpadła
Usuńdo pierwszej wersji dodać jeszcze 2 ząbki czosnku i można się objadać i objadać :)
OdpowiedzUsuńzaręczam, że pierwsza wersja i bez czosnku jest bardzo smaczna :) to zależy od jakości pomidorów. Otrzymujemy ich skoncentrowany smak, niczym niezmącony.
Usuń