Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo.
Co ważne - nie wymaga maszynki do mielenia - wystarczy malakser (robot kuchenny).
Można oczywiście zrobić bardziej tradycyjną masę makową - zamiast świeżych żurawin dać bakalie: posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, suszoną i słodzoną żurawinę czy suszone wiśnie.
Przepis na masę makową: "Moje Gotowanie", grudzień 2011
Składniki:
- 3/4 szklanki maku (250ml to 150g maku)
- 4 łyżki + 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka (25g) masła
- 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego (albo kilka kropel aromatu/cukier waniliowy)
- 2 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin leśnych
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
można też dać mniej żurawin, albo w ogóle całkowicie je zastąpić ulubionymi bakaliami, czyniąc masę tradycyjną w smaku: rodzynkami, orzechami włoskimi bądź laskowymi, skórką pomarańczową smażoną w cukrze
Wykonanie:
Mak zmiksować w malakserze z 4 łyżkami cukru. Przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać, często mieszając, na małym ogniu, aż mak wchłonie mleko. Dodać masło oraz 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo kilka kropel aromatu waniliowego/cukier waniliowy). Przestudzić.
Z masy makowej można zrobić drożdżówki z makiem np. z przepisu na brioszki w kształcie serca albo zrobić rożki z ciasta francuskiego.
Można też wykorzystać przepis na ciasto na makowiec (link do przepisu).
***
a tu inny przepis na masę makową tradycyjną
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
I JAK PYSZNIE WYKORZYSTANA!
OdpowiedzUsuń