niedziela, 16 grudnia 2012

Masa makowa - bez maszynki do mielenia





Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo.

Co ważne - nie wymaga maszynki do mielenia - wystarczy malakser (robot kuchenny).

Można oczywiście zrobić bardziej tradycyjną masę makową - zamiast świeżych żurawin dać bakalie: posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, suszoną i słodzoną żurawinę czy suszone wiśnie.

Przepis na masę makową: "Moje Gotowanie", grudzień 2011


Składniki:

  • 3/4 szklanki maku (250ml to 150g maku)
  • 4 łyżki + 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka (25g) masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego (albo kilka kropel aromatu/cukier waniliowy)
  • 2 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin leśnych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2  łyżeczki mielonego cynamonu

można też dać mniej żurawin, albo w ogóle całkowicie je zastąpić ulubionymi bakaliami, czyniąc masę tradycyjną w smaku: rodzynkami, orzechami włoskimi bądź laskowymi, skórką pomarańczową smażoną w cukrze

Wykonanie:

Mak zmiksować w malakserze z 4 łyżkami cukru. Przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać, często mieszając, na małym ogniu, aż mak wchłonie mleko. Dodać masło oraz 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo kilka kropel aromatu waniliowego/cukier waniliowy). Przestudzić.

Z masy makowej można zrobić drożdżówki z makiem np. z przepisu na brioszki w kształcie serca albo zrobić rożki z ciasta francuskiego.

Można też wykorzystać przepis na ciasto na makowiec (link do przepisu).




***

a tu inny przepis na masę makową tradycyjną




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

1 komentarz: