sobota, 22 grudnia 2012

Francuski pasztet z pistacjami i śliwkami suszonymi


Pasztet to zdecydowanie jeden z miłych akcentów na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję pasztet pistacjami i śliwkami - które sprawiają, że staje się on bardziej wyszukany. Przepis zaczerpnęłam od Lo z jej bloga Pistacho - jednak zamiast proponowanego armagnacu, użyłam lokalnego i łatwiej dostępnego alkoholu - wódki żołądkowej gorzkiej. Lubię wątróbkę w pasztecie, ale jeśli Ty nie przepadasz, pomiń ją.

Francuski pasztet z pistacjami i śliwkami suszonymi

Składniki:
[na jedną 32cm keksówkę]

  • 600-700 g wołowiny z udźca
  • 200 g słoniny [dałam ok. 150 g]
  • 200 g wątróbki (opcjonalnie)
  • 3 średnie cebule
  • 4 jajka
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 1 kieliszek (ok. 70 ml) wódki żołądkowej gorzkiej/brandy/armaniaku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • olej albo masło klarowane

Wykonanie:

Śliwki pokroić w paseczki i zalać alkoholem. Zostawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby dobrze się zmacerowały.

Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju/maśle klarowanym. Przełożyć do garnka, dodać słoninę pokrojoną na 4 części, ziele angielskie, liść laurowy i obrane cebule, poprzekrawane na cztery części. Zalać dwiema szklankami wody (500 ml), przykryć i gotować do miękkości. Dobrze teraz zostawić mięso na noc, żeby wszystko się zestaliło.

Na drugi dzień wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i wszystko zemleć dwukrotnie - trzykrotnie (mięso, słoninę, cebulę i część sosu - w ilości potrzebnej do tego by mięso było wilgotne). Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, śliwki łącznie z resztą alkoholu i pistacje. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą łyżki.


Nałożyć do formy i wstawić do kąpieli wodnej* i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 - 40 minut. Pozostawić pasztet do całkowitego schłodzenia i dopiero wtedy kroić (dobrze jak noc spędzi w lodówce).

Jeśli robicie pasztet z wątróbką, to trzeba pod koniec gotowania mięsa dorzucić ją, żeby tylko lekko się sparzyła (zdecydowanie różowa w środku). Można też podsmażyć 200 g wątróbki na maśle i dodać ją bezpośrednio do zmielenia.

* Kąpiel wodna (bain - marie). Metoda gotowania lub pieczenia, gdzie dany produkt w mniejszym naczyniu wstawiamy do większego, wypełnionego do 1/2 - 3/4 mniejszego naczynia gorącą wodą. Najwygodniej wstawić (do piekarnika) mniejsze naczynie z daniem do większego pustego i dopiero teraz wlewać gorącą wodę z czajnika do większego naczynia. Metoda ta zapobiega wysychaniu i przypalaniu dania.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze:

  1. Mniam, smakowity. Lubię domowe wyroby, pasztetu z pistacjami nie robiłam.
    Na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń