wtorek, 11 grudnia 2012

Domowa masa marcepanowa


To przepis z finałowego odcinka polskiej edycji Master Chef autorstwa Basi Ritz, która wygrała ten program. Jury zachwycało się jej pieczonymi jabłkami z własnoręcznie zrobioną masą marcepanową (moja wersja na zdjęciu). Rzeczywiście ta masa jest rewelacyjna. Przy tym jest prosta do zrobienia - powiedziałabym że prościej zrobić ją samemu niż znaleźć gotowy marcepan w sklepie. Marcepan z tego przepisu nie jest ścisły - gdybym używała go do ciast, zmniejszyłabym ilość śmietanki. Masa jest kremowa i aromatyczna. Dodatek skórki z cytryny i pomarańczy to strzał w dziesiątkę. 

Domowa masa marcepanowa

Składniki:
  • 400 g migdałów
  • 400 g cukru pudru
  • 240 ml płynnej słodkiej śmietanki 30% lub 36% tłuszczu
  • spora garść rodzynek
  • 50 ml rumu rumu (lub śliwowicy)
  • garść posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne)
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny
  • otarta skórka z 3/4 dużej pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
  • otarta skórka z 3/4 cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
Wykonanie:

Do przepisu można użyć gotowych, mielonych migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).

Używając migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na mąkę w malakserze.

W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem.

Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.

Zmieloną mączkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i sokiem z cytryny, rodzynkami, orzechami, skórką z pomarańczy i cytryny. Dobrze wymieszać.


Masa marcepanowa - wersja podstawowa i możliwe modyfikacje:

- Zamiast śmietanki można użyć wody.
- Podstawowa masa marcepanowa to migdały, cukier puder, odrobina soku z cytryny i woda.
Do tego kilka kropli aromatu migdałowego albo rumowego. W wersji wzbogaconej: zamiast sztucznego aromatu, rum.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze:

  1. Nie widziałam tego odcinka i przegapiłam masę. Wygląda na bardzo prostą w wykonaniu. Super :) Na święta w sam raz :) I do cynamonowo - marcepanowych ślimaczków :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chciałam zrobić to nadziewane jabłko, ale przepis wydał mi się szalenie trudny;(
    Ty pokazałaś, że nie jest tak źle i pewnie spróbuję podjeść do niego raz jeszcze!

    http://delfinasshopping.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smakowicie. ale poproszę o informację co jak masą nadziewać jabłka, czy nadziewa się surowe jabłka o potem zapieka z masą. Jak to dokładnie robić?
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu jest przepis na pieczone jabłka: http://ninawkuchni.blogspot.com/2012/12/pieczone-jablka-z-masa-marcepanowa-i.html

      Usuń