Domowa masa marcepanowa
Składniki:
- 400 g migdałów
- 400 g cukru pudru
- 240 ml płynnej słodkiej śmietanki 30% lub 36% tłuszczu
- spora garść rodzynek
- 50 ml rumu rumu (lub śliwowicy)
- garść posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne)
- około 1 łyżeczki soku z cytryny
- otarta skórka z 3/4 dużej pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
- otarta skórka z 3/4 cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
Do przepisu można użyć gotowych, mielonych migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).
Używając migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na mąkę w malakserze.
W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem.
Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
Zmieloną mączkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i sokiem z cytryny, rodzynkami, orzechami, skórką z pomarańczy i cytryny. Dobrze wymieszać.
Masa marcepanowa - wersja podstawowa i możliwe modyfikacje:
- Zamiast śmietanki można użyć wody.
- Podstawowa masa marcepanowa to migdały, cukier puder, odrobina soku z cytryny i woda.
Do tego kilka kropli aromatu migdałowego albo rumowego. W wersji wzbogaconej: zamiast sztucznego aromatu, rum.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Nie widziałam tego odcinka i przegapiłam masę. Wygląda na bardzo prostą w wykonaniu. Super :) Na święta w sam raz :) I do cynamonowo - marcepanowych ślimaczków :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Bardzo chciałam zrobić to nadziewane jabłko, ale przepis wydał mi się szalenie trudny;(
OdpowiedzUsuńTy pokazałaś, że nie jest tak źle i pewnie spróbuję podjeść do niego raz jeszcze!
http://delfinasshopping.blogspot.com/
Brzmi smakowicie. ale poproszę o informację co jak masą nadziewać jabłka, czy nadziewa się surowe jabłka o potem zapieka z masą. Jak to dokładnie robić?
OdpowiedzUsuńAnka
tu jest przepis na pieczone jabłka: http://ninawkuchni.blogspot.com/2012/12/pieczone-jablka-z-masa-marcepanowa-i.html
Usuń