środa, 7 listopada 2012

Papryka faszerowana mięsem mielonym




Papryki można nafaszerować praktycznie wszystkim co mamy w lodówce. Boczniakami albo pieczarkami, mielonym mięsem, koniecznie z dodatkiem ziół. To mniej pracochłonne danie niż może się wydawać. Można odgrzewać.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i boczniakami 

  • 3/4 szklanki suchego ryżu basmati
  • 100g boczniaków
  • 220 g mielonego mięsa jagnięcego albo innego
  • 4-5 łyżek świeżych ziół, w tym przynajmniej 3 natki pietruszki (inne to np.: szałwia, oregano, tymianek, mięta)
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 średnie cebule - wielkości większej mandarynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie: chili

sos:

  • 5 pomidorów lima albo 1 mała 400g puszka pomidorów
  • sól, pieprz, chili, papryka słodka (po około łyżeczce)
  • majeranek - 1 łyżka suszonego
  • pół łyżki syropu z agawy (albo cukru)

Wykonanie:

Ugotować ryż - w osolonej wodzie. U mnie w szybkowarze zajmuje to około 4 minut od wypuszczenia pary przez szybkowar.

Przepis na sos pomidorowy: pomidory zmiksować na gładki sos, dodać przyprawy (majeranek rozetrzeć w dłoniach  - uwolnią wówczas swój aromat) , pogotować około 5 minut bez pokrywki.

Do garnka albo patelni z szerokim dnem (by nie przywierało podczas duszenia) wlać olej, rozgrzać, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu około 3 minut - do lekkiego zeszklenia, dodać mięso mielone i posiekane boczniaki, także posiekane chili - jeśli używasz. Smażyć mieszając. Połączyć z ryżem. Doprawić solą i pieprzem.

Papryki umyć, ściąć czapeczki u góry. Wyrzucić gniazda nasienne pozostawiając zewnętrzny ogonek. Napełnić farszem. Przykryć czapeczką papryki. Włożyć do garnka z sosem pomidorowym.

Papryki dusić pod przykryciem około 45 minut- 1 godziny - w zależności od wielkości papryki. Papryka ma być miękkz.

W szybkowarze: dusić 8 minut od momentu puszczenia pary. Podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym z dna garnka.

Nafaszerowane papryki można też upiec w piekarniku, przykryte folią aluminiową.


papryki po ugotowaniu [uczę się używać szybkowaru, dusiłam dłużej niż powinnam - 14 min, ale o tym ciiiisza; lepiej by papryki były twardsze]





2 komentarze:

  1. Mmmmm, z boczniakami! Dopisuję do listy oczekujących na zrobienie :) I nie martwiłabym się, że długo duszone (ja wolę miękką paprykę, więc rozumiem). Ech, aż pachną...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super nafaszerowane papryczki!:)

    OdpowiedzUsuń