Przygotowując tę kaszę inspirowałam się kuchnią indyjską i znalezionym ostatnio przepisem na aromatyzowany ryż basmati. Postanowiłam nieco wzbogacić smak kaszy, która chłonie przyprawy i aromaty - można przemienić ją z nijakiej w bardzo smaczne, pełne warzyw danie. Idealne z surówką i piersią z kurczaka, np. z tego przepisu. Kaszą można też wypełnić długie, słodkie papryki, a następnie zapiec przed podaniem w piekarniku.
Kasza jęczmienna z warzywami
Składniki: 2-3 porcje [jako dodatek do mięsa]
- 1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej grubej lub pęczaku
- 4 goździki
- 4 strąki kardamonu
- sól
- 1-2 łyżki masła i tyle samo oleju
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia papryka zielona słodka (może być też mała zwykła papryka zielona)
- 120g pieczarek
- 2 małe chili (mogą być też suszone a także chili w płatkach)
- 2-2,5 szklanki rukoli albo świeżego szpinaku
- co najmniej 5 łyżek siekanych ziół - użyłam natki pietruszki
Wykonanie:
Kaszę wsypać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na kasza będzie półmiękka.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wsypać pokrojoną cebulę i czosnek i na małym ogniu, zeszklić. Zajmie to około 5 minut.
Pieczarki pokroić w kostkę. Chili (z pestkami lub bez-wedle wyboru) drobno posiekać.
Posiekać także paprykę i rukolę/szpinak.
Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki. Zwiększyć nieco ogień. Mieszać od czas do czasu. Do ok. dwóch minutach dodać paprykę i chili. Po chwili także rukolę. Wymieszać i smażyć do momentu aż papryka nieco zmięknie a sałata zwiędnie.
Połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i dokładnie wymieszać.
Bardzo fajny pomysł. Cieszę się, że kasze znowu powracają na salony ;)
OdpowiedzUsuń