wtorek, 27 listopada 2012

Kasza jęczmienna z warzywami



Przygotowując tę kaszę inspirowałam się kuchnią indyjską i znalezionym ostatnio przepisem na aromatyzowany ryż basmati. Postanowiłam nieco wzbogacić smak kaszy, która chłonie przyprawy i aromaty - można przemienić ją z nijakiej w bardzo smaczne, pełne warzyw danie. Idealne z surówką i piersią z kurczaka, np. z tego przepisu. Kaszą można też wypełnić długie, słodkie papryki, a następnie zapiec przed podaniem w piekarniku.

Kasza jęczmienna z warzywami

Składniki: 2-3 porcje [jako dodatek do mięsa]

  • 1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej grubej lub pęczaku
  • 4 goździki
  • 4 strąki kardamonu
  • sól
przygotowanie warzyw:

  • 1-2 łyżki masła i tyle samo oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia papryka zielona słodka (może być też mała zwykła papryka zielona)
  • 120g pieczarek
  • 2 małe chili (mogą być też suszone a także chili w płatkach)
  • 2-2,5 szklanki rukoli albo świeżego szpinaku
  • co najmniej 5 łyżek siekanych ziół - użyłam natki pietruszki

Wykonanie:

Kaszę wsypać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na kasza będzie półmiękka.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wsypać pokrojoną cebulę i czosnek i na małym ogniu, zeszklić. Zajmie to około 5 minut.

Pieczarki pokroić w kostkę. Chili (z pestkami lub bez-wedle wyboru) drobno posiekać.
Posiekać także paprykę i rukolę/szpinak.

Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki. Zwiększyć nieco ogień. Mieszać od czas do czasu. Do ok. dwóch minutach dodać paprykę i chili. Po chwili także rukolę. Wymieszać i smażyć do momentu aż papryka nieco zmięknie a sałata zwiędnie.

Połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i dokładnie wymieszać.






1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł. Cieszę się, że kasze znowu powracają na salony ;)

    OdpowiedzUsuń