czwartek, 13 września 2012

Żeberka/kurczak dalekowschodnie, z miodem



Fenomenalne żeberka, równie dobry kurczak w klimacie dalekowschodnim. Zdecydowałam się na nie między innymi ze względu na recenzję Arka: "Ostatnio nie mamy zbyt wielu romansów, no może poza tym jednym do moich azjatyckich żeberek. Kocha je załoga a klienci bez zażenowania oblizują palce przy stole." Mogę się pod tym podpisać i dołączyć do miłośników tego zestawu przypraw, smaków i aromatów, które przeobrażają zwykłe mięso z kopciuszka w księżniczkę.

Kilka uwag: autor przepisu twierdzi, że 2kg to porcja na 4-5 osób. Ja piekłam 2 kg żeberek i 1kg udek z kurczaka (zwiększając o połowę ilość marynaty) dla 8 osób - jako element dania głównego poprzedzonego przystawkami i wierzcie mi, że 3 kg mięsa starczy na kilkanaście osób - może 12-13 (mówimy o kobietach/osobach jedzących normalne porcje). Czas pieczenia zależy od piekarnika - warto sprawdzać czy mięso już jest miękkie. Co do temperatury pieczenia - nie byłam restrykcyjna - bo w międzyczasie piekłam pomidory na odmienioną sałatkę caprese, robiłam grzanki i piekłam bakłażana do tej wspaniałej pasty do chleba. Mięso bardzo przyzwoicie się odgrzewa - w piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej. Szukajcie chudych żeberek, moje były trochę za tłuste (niestety ostatnie w sklepie) i tłuszczu trzeba się było pozbyć już po upieczeniu.

Sok z pomarańczy może być jednodniowy albo świeżo wyciśnięty. W ostateczności dobry sok z kawałkami miąższu z kartonu.


Dalekowschodnie żeberka/kurczak „palce a nie pałeczki lizać”
(8 porcji)

Składniki:

  • 2kg żeberek (część można zastąpić udkami z kurczaka)
  • 220ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 90ml ciemnego sosu sojowego
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 6cm korzenia imbiru obranego i pociętego w plastry
  • 4 gwiazdki anyżu
  • ziarenka wyłuskane z 6 strąków/orzeszków zielonego kardamonu
  • 6 ząbków czosnku, obranych i lekko rozgniecionych
  • 1-2 papryczki chili, może być z pestkami
opcjonalnie: można posypać - już po upieczeniu - szczypiorem lub kolendrą


Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 170ºC.

Żeberka pociąć na pojedyncze lub podwójne kawałki i ułożyć w głębokiej blasze do pieczenia - najlepiej tej z piekarnika. Wymieszać ze sobą pozostałe składniki, zalać powstałą zalewą żeberka, wymieszać i przykryć blachę folią aluminiową (ważne! wtedy żeberka się nie spalą). Wstawić do piekarnika na 2 godziny.

Zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 ºC i piec przewracając i polewając mięso zalewą przez 50-60 minut, aż sos zgęstnieje a żeberka będą zglazurowane. Warto sprawdzać mięso wcześniej - może się okazać, że będzie miękkie i łatwo dało się rozdzielać widelcem pół godziny wcześniej.


***

Przepis na inne orientalne żeberka, które także polecam jest TU





6 komentarzy:

  1. Połączenie składników zapowiada się świetnie. Myślę, że też byłabym zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę, ci się przypiekło,ale jak sama piszesz w tzw. międzyczasie robiłas też inne potrawy:D

    W każdym razie skladniki wysmienite, więc smak winien być fantastyczny !


    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to resztka, odgrzewana zresztą, dlatego nieco się przypiekło.

      goście byli zachwyceni - bo potrawa jest rzeczywiście wyśmienita :)

      Usuń
  3. w sume 3 godz pieczenia??? Te żeberka to z mamuta chyba ;-)
    Ja piekę 1,5 godz i się rozpadają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, taki czas był potrzebny moim żeberkom, zwłaszcza, że piekłam razem z 1kg kurczaka

      poza tym napisałam: "czas pieczenia zależy od piekarnika - warto sprawdzać czy mięso już jest miękkie."

      Usuń