czwartek, 30 sierpnia 2012

Pomidory z pesto z natki pietruszki i białym serem




O takim letnim śniadaniu słyszałam niedawno w radiu. Minimum składników, maksimum smaku. Wymóg: składniki najlepszej jakości - świeże zioła, mięsisty i pachnący pomidor, świeży twaróg - koniecznie kupowany na wagę, a nie w pudełeczku czy zafoliowany (jednak jest znaczna różnica w smaku na korzyść tego pierwszego). Do tego aromatyczna oliwa.

Pomidory z pesto z natki pietruszki i białym serem

Składniki:

  • pomidor np. bawole serce, malinowy czy gargamel
  • twaróg biały
  • oliwa
  • ew. sól i pieprz

pesto z natki pietruszki:
  • 1 i 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 2-3 łyżki orzechów np. nerkowców
  • 1 łyżka wody
  • ok. 3 łyżek oliwy
  • ser długodojrzewający - kawałek wielkości dwóch damskich kciuków
[polski ser długojrzewający jest pyszny, często stosuję go zamiast parmezanu]

dodatkowo: oliwa do polania przystawki

Wykonanie:

Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć orzechy - przez kilka minut, aż lekko (lub nieco bardziej) zbrązowieją - podczas prażenia potrząsać patelnią odwracając orzechy.

Do miksera wrzucić natkę pietruszki, uprażone orzechy i ser pokrojony na mniejsze kawałki (ser jest twardy i łatwiej będzie malakserowi gdy go pokroimy). Dodać oliwę (albo i nieco wody - dla zwilżenia natki pietruszki, nie dokładając kalorii). Wszystko dokładnie zmiksować.

Układać warstwami np.: gruby plaster pomidora, 1 łyżeczka pesto rozsmarowana na nim, plaster twarogu, 1 łyżeczka pesto, plaster pomidora i na koniec pesto.

Można polać jeszcze oliwą, żeby zwieńczyć dzieło.

Ja nie solę i nie pieprzę. Latem nie poprawiam doskonałego smaku pomidorów.


6 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanie! Wg mnie idealne. :) Zaraz po owsiance ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również świeżych, letnich pomidorów nie doprawiam - ich smak jest na tyle intensywny, że nie potrzebuje żadnych "polepszaczy" ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele razy robiłam pomidorki i mozzarelle ale pesto jeszcze nie smarowałam, a to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, polskie i smaczne :) Pycha :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć,
    Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versinale Blogger Award. Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty jesteś dobry gargamel :P

    OdpowiedzUsuń