czwartek, 2 sierpnia 2012

Konfitura jagodowa




Jeśli chcesz mieć w domu prawdziwą konfiturę z jagód, zrób ją - takiej naprawdę nie kupisz. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, najbardziej pracochłonne. Podane proporcje owoców i cukru są tylko orientacyjne - zależą od tego jak słodkie są owoce i jaki produkt finalny chcemy otrzymać.
 Konfitura jagodowa

Składniki na dwa słoiczki:
  • 450g owoców
  • 1 łyżka wody
  • 100g cukru
Wykonanie:
Owoce umyć i przebrać, wyrzucając listki. Wrzucić do garnka, najlepiej z szerokim dnem, dodać wodę, przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu, czasem mieszając. Jagody nie powinny przywrzeć, w niedługim czasie puszczą swój sok. Po kilkunastu minutach gotowania dodać cukier, dokładnie wymieszać.
Najlepiej jest smażyć partiami - przez dwa-trzy dni po kilkanaście minut. Następnego dnia bowiem, jak konfitura już ostygnie, może się okazać, że nie trzeba już jej więcej gotować, bo osiągnęliśmy pożądaną gęstość.
Gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić (także wyparzoną i nieuszkodzoną zakrętką) i odwrócić do góry dnem. Sprawdzić po jednej dobie czy środkowa część zakrętki jest wklęsła.
Zamiast wyparzania słoików - tradycyjnie, w wielkim garze wypełnionym wodą, które dziś spotkać można raczej w domach starszych gospodyń, można je wyparzyć w piekarniku. Słoki i zakrętki należy umyć, osuszyć, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120-130°C i wypiekać je przez ok. 15 - 20 minut. Do takich słoików, ostrożnie, używając rękawic kuchennych, nakładać wrzące konfitury - tak by nie pobrudzić zakrętek (a pobrudzone wytrzeć - inaczej możemy spodziewać się pleśni).
Więcej o pasteryrazji słoików w piekarniku poczytaj u Bei, od której nauczyłam się tej metody.




6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Piękne zdjęcia zrobiłaś. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody uwielbiam w każdej postaci. Twoje pewnie smakują tak pysznie jak wyglądają:) Ja niedawno uświetniłam nimi czekoladowy sernik, też były super!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dobrze, że i ja mam jagody w słoiczkach!

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz Nino, ze ja ostatnio zajadam sie pewnym dżemem jagodowym... niestety kupnym... świetny jest, więc już sobie wyobrażam smak tej konfitury i to jak pachnie! wiadomo, że domowa tysiąc razy bardziej intensywnie! :-))

    OdpowiedzUsuń