Letnia sałatka z młodego kalafiora, z sosem z odświeżającą miętą, na bazie odtłuszczonego jogurtu greckiego. Kalafior może być tylko zblanszowany (zalany wrzątkiem) bądź lekko podgotowany (2-3 minuty) - tak by pozostał chrupiący. Pasuje do grillowanego lub pieczonego w piekarniku mięsa lub ryby. Do serwowania na zimno.
Do zrobienia soosu użyłam odtłuszczonego jogurtu greckiego (tylko 72 kcal/100g i 3% tłuszczu), który jest gęsty i w z powodzeniem zastępuje śmietanę, odrobina majonezu nadaje mu nieco więcej kremowości. Majonez można też zastąpić serkiem mascarpone, albo w ogóle go pominąć.
Składniki:
- 0,5 dużego kalafiora lub 1 mały
- 120 ml chudego jogurtu greckiego (lub naturalnego)
- 15 ml (1 łyżka) majonezu lub serka mascarpone
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sos połączyć z kalafiorem i podawać na zimno.
O tak ! kocham chrupiące warzywa z takim sosem:)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o kalafiory, to lubię zapiekane w bułce
UsuńTak tak , czosnkowy jest znakomity do kalafiora:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taka salatke ! :-) ja w mojej wersji dodaje jeszcze zielony groszek :-)
OdpowiedzUsuń