Na obiad w środku tygodnia, na szybko. Na grilla lub z piekarnika. Dodatek skórki z cytryny świetnie się sprawdza w połączeniu z drobiem - dodaje mu charakteru. Polecam np. do sałatki z kalafiora.
Kurczak cytrynowo-szałwiowy
Składniki [3 porcje]:
- 6 kawałków kurczaka: podudzi, pałek lub 3 całe nogi
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej szałwi
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę - tylko jej żółtą część.
Szałwię oczyścić (lepiej jej nie myć - dla zachowania głębszego aromatu) i drobno posiekać.
W każdym z części kurczaka podważyć skórkę - tak by jej nie oderwać zupełnie, ale by można było pod nią wsunąć przyprawy i zioła. Skórka będzie pełnić naturalną funkcję ochronną - przed wysuszeniem kurczaka.
Kurczaka posolić i popieprzyć - także pod skórką, wsunąć pod nią także skórkę z cytryny i szałwię.
Kurczaka najlepiej piec na kratce - by tłuszcz mógł swobodnie spłynąć a kurczak po upieczeniu był chrupiący. Piekłam w gorącym piekarniku przez około 35 minut (w zależności od wielkości części kurczaka) w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem (pierwsze 15 minut [piekłam w temp. 180 stopni), bez przykrycia. Podawać na ciepło.
Muszę tylko upolować szałwię! Bardzo dobry przepis, prostota smaków rządzi :)
OdpowiedzUsuńnajlepiej założyć uprawę ziół na balkonie albo na ogrodzie - nie trzeba się martwić brakiem ziół - ma się je zawsze pod ręką - dlatego właśnie uwielbiam lato
Usuńa co do szałwi - możesz dać w zamian np. tymianek
Pyszności!!! Ja właśnie piekę kurczaka w cytrynowo-miodowo-tymiankowej glazurze. Pierwszy raz... ale w książce kucharskiej tak ładnie się prezentował, że trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńMadziorek, masz gdzieś przepis? brzmi b. dobrze
Usuństrasznie lubiany w moim domu! a jaki dobry jest cytrynowy z tymiankiem, mmm ;]
OdpowiedzUsuńzioła to moje ulubione przyprawy, wszsytko się wybroni :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda