Koktajl jagodowy na letnie wieczory. Pyszny i sycący. Inspirowany przepisem Asi.
Koktajl jagodowo-kokosowy
Składniki, 2 porcje:
- 120 ml mleka (1/2 szklanki)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (30ml)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki jagód
- sok z 1/2 cytryny/1 limonki [opcjonalnie]
- 1 łyżka cukru (15ml)
- 1 łyżka miodu
- likier kokosowy (opcjonalnie), około 25 - 50 ml
- lód w kostkach
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
Wszystkie składniki zmiksować (oprócz lodu i ewentualnie do dekoracji - kilku jagód oraz 1 łyżki gęstego jogurtu). Koktajl można przecedzić przez sitko, warto go schłodzić. Podawać z kostką lodu, z kleksem odłożonego jogurtu i jagodami albo np. lstkiem melisy.
jagody i kokos razem, pycha!
OdpowiedzUsuńJaki ma piękny kolor! Z chęcią bym wypiła taki koktajl :)
OdpowiedzUsuńkolor au naturel ;) pzdr
UsuńTo musi być pyszne! ;-)
OdpowiedzUsuń