Składniki [dla 5-8 osób]:
marynata:
- 3-4 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól peklowa (100g na 1 litr zalewy)
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- olej do smażenia (2-3 łyżki)
- 100ml płynnego miodu
- 5 łyżek (90ml) musztardy z ziarnami gorczycy
Przygotować marynatę: warzywa, czosnek i cebulę obrać, pokroić, zalać litrem wody, zagotować z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, dodać sól peklową i ostudzić. Po ostudzeniu włożyć do marynaty umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso i pozostawić na 24 godziny (w lodówce), co jakiś czas obracając. Zamarynowaną szynkę dokładnie osuszyć i obsmażyć na oleju. Natrzeć ją miodem wymieszanym z musztardą i piec około 12 godzin w temperaturze 70 st. C. W trakcie pieczenia szynkę co najmniej raz obrócić, przez cały czas pieczenia ma być odkryta.
Pod koniec pieczenia kontrolować temperaturę mięsa - wbić w jego najgrubszą część termometr kuchenny do mięsa - szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 68 st. C.
Podawać na przykład z sosem chrzanowym (przepis wkrótce na blogu) lub sosem pieczeniowym, młodą kapustą z musztardą bądź pieczonymi szparagami z winegretem cytrynowym.
Jeśli zostaną resztki szynki: można wykorzystać jako wędlinę, albo zrobić sałatkę: młode ziemniaki+domowy sos chrzanowy+kawałki pieczonej szynki+rukola lub inna sałata
Przepisy na inne, wolno pieczone (w niskiej tempeturze) potrawy:
Udziec jagnięcy (pieczony w temperaturze 120° C)
Łosoś (pieczony w temperaturze 70° C)
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Nino, pyszna szynka! bardzo wykwintna.
OdpowiedzUsuńNo i mnie ujęłaś :)) Widziałam ten przepis w "Kuchni", ale ominęłam bo to był jeszcze czas z gazowym piekarnikiem. Teraz, przypomniany, będzie czekał na realizację już w nowej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Gdańska
Ja lubię takie szykowane na raty mięsa więc na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Świetna alternatywa dla kupnej wędliny, wiadomo, domowa lepsza i zdrowsza!
OdpowiedzUsuńMy również zrobiliśmy. wyszła super i na ciepło i potem do kanapek
OdpowiedzUsuńRobiłam tę szynkę już kilka razy. Jest fantastyczna: soczysta i bezproblemowo się ją robi. Polecam!
OdpowiedzUsuńKalina
Szynka wygląda prześlicznie. Planuję ją przygotować. Czy na czas marynowania wstawić ją do lodówki?
OdpowiedzUsuńTak, koniecznie w lodówce, już dopisuję w przepisie, by nie było wątpliwości.
UsuńJak wygląda kwestia czasu pieczenia jak się ma 2kg mięsa?
OdpowiedzUsuńJak długo piec mięso jak ma się go 2-3kg?
OdpowiedzUsuń