poniedziałek, 11 czerwca 2012

Młoda kapusta z musztardą



 

 
Przyznam, że do niedawna znałam tylko młodą kapustę na gęsto - ze śmietaną, suto posypaną koperkiem. Dopiero Jamie Oliver zainspirował mnie do czegoś zdrowszego - bo jak się okazuje - młoda kapusta smakuje wybornie z samą tylko oliwą i odrobiną soli i pieprzu, a także wzbogacona odrobiną ostrej musztardy. Można użyć dijon, chrzanowej, angielskiej, czy innej - ulubionej.

 
Młoda kapusta z musztardą

 
Składniki:

  •  500 g młodej kapusty (albo sałaty rzymskiej)
  • 2 łyżki miękkiego masła (50g)
  • 1 łyżeczka musztardy: angielskiej, dijon, chrzanowej (można dać nieco więcej) 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

 
Z kapusty odrzucić zewnętrzne liście, także te zwiędnięte i lekko żółtawe, główkę umyć. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić i wyrzucić głąb. Liście pokroić w grube paski, małe liście można pozostawić w całości.

 
Wersja pierwsza:

 
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kapustę i gotować 5 minut [sałatę tylko przez 1 minutę], aby lekko zmiękła, odcedzić i osączyć. Wrzucić z powrotem do garnka, dodać sok z cytryny oraz masło utarte z pieprzem i musztardą. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Od razu podawać.

 
Wersja druga [bez ceregieli]:

 
W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić kapustę i smażyć przez około 5 minut [sałatę tylko przez 1 minutę] - częściowo pod przykryciem - aby lekko zmiękła. Dodać sok z cytryny oraz musztardę. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę masła, soli i pieprzu. Od razu podawać.
 

 

 
***

 
Kapustę polecam na przykład do wolno pieczonej jagnięciny:

 


 
Inne dania z młodej kapusty:

 
Młoda kapusta tradycyjna, ze śmietaną i koperkiem

 


 

 

8 komentarzy:

  1. O, z dodatkiem musztardy nie próbowałam. Ciekawie musi smakować:)
    A bardzo lubię młodą kapustkę z koperkiem:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musztarda tylko delikatnie dodaje smaku, nie przytłacza kapusty, pzdr Majano

      Usuń
  2. Muszę spróbować :) Uwielbiam kapustę w każdej postaci, a tą młodą w szczególności :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właściwie tylko młodą, no i jeszcze młodą kiszoną - taką nieukiszoną

      Usuń
  3. Bardzo ciekawie musi smakować,muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam.
    łatwe.
    szybkie.
    smaczne.

    ideał?

    pozdrawiam smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jesteś szybka! :) którą wersję wybrałaś?

      i ja pozdrawiam smacznie

      Usuń