Uprawiam zioła na balkonie (do czego wszystkich Was zachęcam), dlatego zrobienie tego sosu to dwa ruchy ręką i zużycie rosnących w szybkim tempie ziół. Lekko słony zielony sos, aromatyczny dzięki czosnkowi i przenikającym aromatom kolendry, bazylii, szczypiorku i mięty, idealnie pasuje do młodych warzyw - które teraz już pojawiły się na straganach. Pyszne młode marchewki i kalafior - wszystko to można jeść na surowo. Polecam jako przekąskę podczas letnich przyjęć - czy to w ogrodzie czy w domu. Przepis z serwisu ugotuj.to, nieco zmieniony.
Zielony sos (dip) do świeżych warzyw
Składniki:
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 140 g sera typu feta
- 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól (ewentualnie)
- pieprz
Wykonanie:
Zmiksować blenderem zioła z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dolać oliwę, dokładnie zmiksować. Następnie dołożyć ser i na koniec jogurt, ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (może okazać się to niekonieczne, bo serek jest słony).
Podawać na przykład do obranych marchewek i pokrojonych w słupki, różyczek surowego kalafiora i plasterków kalarepki albo do ugotowanych szparagów.
Już spisałam:)
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj po naszych warsztatach. Goście zapytali się czy są królikami jak spojrzeli na liczbę warzyw na stole, ale potem spróbowali i bardzo chwalili :)
UsuńJa próbowałam z hodowlą ziół na balkonie, ale bez dobrego rezultatu. Czy możesz napisać jak robisz to skutecznie? I jakie zioła hodujesz?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
Świetny pomysł, mój mniej innowatorski, ale chociaż policzone kalorie :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.udietetykow.pl/sosy-do-salatek/