niedziela, 20 maja 2012

Zielony sos (dip) do świeżych warzyw





Uprawiam zioła na balkonie (do czego wszystkich Was zachęcam), dlatego zrobienie tego sosu to dwa ruchy ręką i zużycie rosnących w szybkim tempie ziół. Lekko słony zielony sos, aromatyczny dzięki czosnkowi i przenikającym aromatom kolendry, bazylii, szczypiorku i mięty, idealnie pasuje do młodych warzyw - które teraz już pojawiły się na straganach. Pyszne młode marchewki i kalafior - wszystko to można jeść na surowo. Polecam jako przekąskę podczas letnich przyjęć - czy to w ogrodzie czy w domu. Przepis z serwisu ugotuj.to, nieco zmieniony.

Zielony sos (dip) do świeżych warzyw

Składniki:

  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 140 g sera typu feta
  • 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól (ewentualnie)
  • pieprz

Wykonanie:


Zmiksować blenderem zioła z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dolać oliwę, dokładnie zmiksować. Następnie dołożyć ser i na koniec jogurt, ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (może okazać się to niekonieczne, bo serek jest słony).

Podawać na przykład do obranych marchewek i pokrojonych w słupki, różyczek surowego kalafiora i plasterków kalarepki albo do ugotowanych szparagów.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Robiłam wczoraj po naszych warsztatach. Goście zapytali się czy są królikami jak spojrzeli na liczbę warzyw na stole, ale potem spróbowali i bardzo chwalili :)

      Usuń
  2. Ja próbowałam z hodowlą ziół na balkonie, ale bez dobrego rezultatu. Czy możesz napisać jak robisz to skutecznie? I jakie zioła hodujesz?

    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, mój mniej innowatorski, ale chociaż policzone kalorie :)
    http://www.udietetykow.pl/sosy-do-salatek/

    OdpowiedzUsuń