Szparagi otulone kurczakiem i szynką długodojrzewającą lub boczkiem, w pysznym sosie musztardowym. Koniecznie do zrobienia w tym sezonie! Z przepisu Asi.
Roladki ze szparagami i kurczakiem z kremowym sosem musztardowym/Chicken and asparagus rolls
Składniki [4 porcje]:
- 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk-20 sztuk)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
- 4 cienkich plasterków szynki długodojrzewającej (albo parmeńskiej/wędzonego boczku)*
- 4 krótkie gałązki rozmarynu/tymianku (niekoniecznie)
- oliwa extra vergine, sól i pieprz
- 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
- sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu - zobacz na zdjęciu). Dodatkowo możesz końcówki szparagów cienko obrać ze skórki.
Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Zawinąć po 4 szparagi (jeśli szparagi są bardzo cienkie, to można dać więcej) w kawałek piersi kurczaka, a następnie w plasterek szynki długodojrzewającej, pod szynkę wcisnąć rozmaryn/tymianek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.
SMakowitości!
OdpowiedzUsuńNie udało mi się niestety kupić dziś szparagów.
PIękne zdjęcia Nino!:)
Majano, podobno ostatnio jest im za zimno, wiesz?
Usuńchciałabym byc takim szparagiem... xd
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńjadłaś? jeśli nie to zachęcam do spróbowania. Pzdr
Usuńmhmhmhmhmhmhmhmhmhmhmhhmhmhmhmhmhmmhmhmhmhmhmhmhm... zgłodniałam!!
OdpowiedzUsuńpoczytuję to za komplement :)))
UsuńRoladki sa swietne ! polecam Tym którzy nie spróbowali!!!
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńPyszności! Uwielbiam szparagi!
OdpowiedzUsuń