piątek, 11 maja 2012

Roladki ze szparagami i kurczakiem z kremowym sosem musztardowym







Szparagi otulone kurczakiem i szynką długodojrzewającą lub boczkiem, w pysznym sosie musztardowym. Koniecznie do zrobienia w tym sezonie! Z przepisu Asi.

Roladki ze szparagami i kurczakiem z kremowym sosem musztardowym/Chicken and asparagus rolls

Składniki [4 porcje]:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk-20 sztuk)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
  • 4 cienkich plasterków szynki długodojrzewającej  (albo parmeńskiej/wędzonego boczku)*
  • 4 krótkie gałązki rozmarynu/tymianku (niekoniecznie)
  • oliwa extra vergine, sól i pieprz
Kremowy sos musztardowy z miodem:
  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • sól i pieprz
Dodatki: ugotowane ziemniaki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu - zobacz na zdjęciu). Dodatkowo możesz końcówki szparagów cienko obrać ze skórki.




Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.

Zawinąć po 4 szparagi (jeśli szparagi są bardzo cienkie, to można dać więcej) w kawałek piersi kurczaka, a następnie w plasterek szynki długodojrzewającej, pod szynkę wcisnąć rozmaryn/tymianek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.







10 komentarzy:

  1. SMakowitości!
    Nie udało mi się niestety kupić dziś szparagów.

    PIękne zdjęcia Nino!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano, podobno ostatnio jest im za zimno, wiesz?

      Usuń
  2. chciałabym byc takim szparagiem... xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. jadłaś? jeśli nie to zachęcam do spróbowania. Pzdr

      Usuń
  4. mhmhmhmhmhmhmhmhmhmhmhhmhmhmhmhmhmmhmhmhmhmhmhmhm... zgłodniałam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladki sa swietne ! polecam Tym którzy nie spróbowali!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Uwielbiam szparagi!

    OdpowiedzUsuń