Bardzo smaczna wiosenna tarta. Sezonowe nadzienie pod kołderką z pysznego parmezanu. Starczy dla czterech osób i to na dwa razy - zwłaszcza jeśli tartę podamy z sałatką. Przepis z bloga Małgosi.
Tarta z botwinką i szpinakiem
okrągła forma wielkości ok. 25-26cm
Przepis na kruche ciasto:
- 150g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 75g zimnego masła – pokrojonego w małą kostkę
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Przepis na nadzienie do tarty:
- 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami (wczesną wiosną, gdy botwinka ma buraki mniejsze od rzodkiewek, to nawet dwa pęczki)
- 1 duży pęczek szpinaku (ok. 25 dg)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- 100ml śmietanki 30%
- 2 duże jaja (lub 3 średnie)
- ok. ½ łyżeczki soli
- pieprz
- duża garść parmezanu w cienkich płatkach np. litewskiego Dziugasa (który jest o połowę tańszy od włoskiego) albo polskiego sera długo dojrzewającego np. Bursztyna
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać sól, cukier i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać 1 łyżkę zimnej wody i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Gdyby wciąż było zbyt suche – dodać drugą łyżkę wody.
Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. ½ godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Przygotować formę żaroodporną do tarty o średnicy 25 -26cm. Wysmarować masłem, lub spryskać oliwą i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strząsnąć.
Kruche ciasto rozwałkować dość cienko, tak by uzyskać średnicę o ok. 3-4 cm większą niż foremka - albo pokroić je na plastry i rozłożyć w foremce. Wykleić dno formy i ścianki (jeśli starczy ciasta). Widelcem zrobić kilkanaście nakłuć. Włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10-12 min. Spód ma się ściąć i bardzo delikatnie zezłocić. (Można zastosować metodę podpiekania „na biało” czyli pod ciężarem np. z ziaren fasoli czy grochu).
Wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak i botwinkę dokładnie umyć, osuszyć (np. papierowymi ręcznikami). Liście i łodygi botwinki pokroić dość drobno, a buraczki – w słupki. Szpinak w zależności od wielkości listków pokroić lub pozostawić w całości (użyć tylko samych listków chyba, że używamy młodego szpinaku tzw. "baby") . Czosnek i igiełki (bez łodygi oczywiście) rozmarynu drobniutko posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić botwinkę i mieszając od czasu do czasu dusić kilka minut, aż buraczki i liście zmiękną. Dorzucić szpinak, posiekany czosnek i rozmaryn. Smażyć kolejne ok. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka rozkłócić w misce wraz ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Wlać ją do masy warzywnej.
Na przestudzony spód tarty wyłożyć masę warzywo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć płatki parmezanu. Twarde sery świetnie ścierają się przy użyciu obieraczki do ziemniaków.
Piec ok. 30 min. Do momentu aż masa jajeczna się zetnie, a góra tarty ładnie się zezłoci.
Podawać na ciepło. Odgrzewać w piekarniku.
Podawać np. w towarzystwie rukoli albo innej sałatki.
Uwielbiam tarty! Wczoraj robiłam z brokulami! PYCHOTKA. Jutro może zagości na blogu :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne smaki, tarta jak najbardziej na czasie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie. Chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysły masz Nino
OdpowiedzUsuńserdecznie dziękuję :) pzdr
Usuń